Insändare Vi var många som för en ögonblick jublade när vi såg rubriken i Corren. "Arlas besked: Osten kan bli kvar i Boxholm."

Men glädjen var kortvarig och Arla kom med ett förtydligande, ett svek som saknar motstycke i svensk mathistoria.

Arla avser fullfölja flytten av riktiga Boxholms Ost som skall produceras i Östersund. Vad Arla menade var att det kan eventuellt tillåtas ett mikromejeri där man kan låna ut namnet Boxholm till en aktör som är aktiv i Boxholm och som i sin tur skall få hjälp av Boxholms kommun.

Detta påvisar ännu en gång att danska Arla är ett företag som totalt saknar verklighetsuppfattning. Att ett multinationellt företag kan tillåtas agera på detta vis är för mig ett mysterium.

Vad finns det för värde i att bedriva ett mikromejeri, när Arla har dikterat absurda villkor som i praktiken omöjliggör tillverkning i Boxholm?

”Det finns ett mejeri i Boxholm men det får ni inte använda, ni får bara använda varumärket lokalt, ni får ej expandera till storskalig produktion och förresten, recepten till Boxholms Ost kommer vi ta med till Östersund där vi kommer bedriva storskalig maskinell tillverkning av Boxholms Ost tillverkad i Östersund.”

Tror de själva på en sådan affärsplan? Detta är ett hån mot Boxholm!

Tror Arla på fullaste allvar att Boxholms kommun drog tillbaka tillståndsprövningen gällande varumärket Boxholm bara för att sedan på nåder få vara livegna under Arlas välvilja?

Arla har en gång för alla visat sitt riktiga ansikte och det är att man är ett företag som till varje pris skall försöka bestämma spelreglerna på marknaden, man drar sig inte för att utnyttja sin dominerande ställning och på så vis sätta marknaden ur spel.

Det är många som nu talar om en total bojkott av Arlas produkter. Vi är inte där ännu men vi är flera som gör aktiva konsumentval och då handlar det om att man med gott samvete skall kunna servera en produkt i sitt eget hem och hus. Jag liksom många flera vänder oss till andra aktörer med en trovärdig etisk profil och trovärdiga visioner som har förankring i företagets handlingar.

Christian Wallertz

medlem i Boxholmsostens Vänner