Insändare Svar på "Biblioteket vände författarna ryggen", 6/3.

Sedan 2012 har vi, Jan Holmbom och Johan Hagesund, tillsammans med fantastiska samarbetspartners byggt upp Tellus – Östergötlands bok- och berättarmässa. Det som började som en galen idé har blommat ut i ett fullskaligt endagarsevent med närmare 100 utställare från hela Sverige och program på fler än fem scener med både svenska och utländska författare och berättare. Mässan går av stapeln varje år den första lördagen i december. Senast hade vi mer än 2 500 besökare.

Att allt detta har varit och är möjligt beror till stor del på en av våra närmaste samarbetspartners – Linköpings stadsbibliotek – utan deras engagemang, nyfikenhet och professionella personal hade Tellus inte funnits.

Det gör oss då verkligen ont i hjärtat när biblioteket oförskyllt hängs ut i tidningen med anledning av den Närodlade bokrean. För sanningen är den att ska bössmynningen riktas mot något håll så borde det i så fall vara åt det håll där vi står. Om det nu ska behövas skjutas överhuvudtaget.

Arbete med Tellus är ett hästarbete. Under ett helt år pågår planeringen inför nästa mässa. Det är möten och marknadsplaner, det är avtal och lobbyarbete. Det är ett oändligt antal timmar som vi med glädje lägger ned för att skapa årets mest innerliga mötesplats för bokälskare.

Men med Närodlad bokrea förhåller det sig på ett helt annat sätt. Många av oss författare och förlag med östgötakoppling har, precis som Carl Henrik Svenstedt skriver, tyvärr svårt att ta plats med våra böcker i den stora rean. Därför ville vi förra året prova på en egen Närodlad bokrea. Datumen för den stora bokrean är in i det sista en väl förborgad hemlighet och vi ville att vår närodlade skulle sammanfalla i tiden med den stora, så det innebar en väldigt kort planerings- och kommuniceringsperiod.

Vi bestämde oss därför att göra en på alla sätt enkel lösning där författare och förlag var samlade med en gemensam utgångskassa. Den plats vi valde var ”gräddhyllan” – Galleri Vända Sida – en trappa upp på stadsbiblioteket. Något som biblioteket alert hängde på och dessutom såg till att vi fick tillgång till ett antal bord och stolar. Det blev en succé. Mycket folk och god försäljning. I år valde vi att göra om det, med exakt samma förutsättningar. Det blev inte en försäljningssuccé. Fint väder och krock med ”Sista natten på museet”. Evenemanget uppmärksammades inte heller i radio, tv eller press trots pressmeddelanden och utskick och påstötningar. Allt sammantaget gjorde att färre besökte oss i år. Det är vi de första att beklaga. Men för oss blev det trots detta en trevlig dag inte minst för att vi fick tillfälle att samtala med kollegor i branschen.

Men som sagt, skjut inte på pianisten. Linköpings stadsbibliotek med sin personal är värda blommor och beröm, inte kritik på insändarsidan.

Jan Holmbom och Johan Hagesund

Kulturföreningen Tellus Östergötland