Insändare Svar på ”När ska min son kunna flytta?”, 28/2.

Signaturen ”En mamma” frågar i en insändare i Corren 28 februari vad politikerna i Linköping tänker göra för att köerna på hyresrätter ska minska. Det är en berättigad fråga och svaret är tydligt: bristen på bostäder ska byggas bort.

Vi gör det genom att bygga mer än det byggts på över fyrtio år i Linköping och genom att bygga många hyresrätter. Förra året påbörjades byggandet av 1 100 hyresrätter i Linköping, vilket är en stor majoritet av allt som byggs. Men även nybyggda hyresrätter kan bli för dyra för vanligt folk och därför börjar vi nu villkora högsta hyra för vissa hyresrätter när kommunal mark säljs för byggande.

Det första försöket genomförs på nästan 200 bostäder nära Södra Ekkällan. Många företag är med och bidrar till att minska bostadsbristen i Linköping. Ett av dem är kommunala Stångåstaden som just nu bygger cirka 800 lägenheter. Fortfarande är Stångåstadens kö lång – att bygga ikapp många års försummelser tar tid. Samtidigt ser vi att den styrande S-MP-L-koalitionens insatser för att öka byggandet av nya bostäder, tillsammans med satsningar på bland annat ytterligare trygghetsbostäder är viktiga insatser som kommer få rätsida på problemet.

Elias Aguirre

kommunalråd (S)