Insändare Jag blir inte lika förbannad på de 20 procent av svenska folket som öppet säger att de ogillar invandring, de är tydliga! Jag blir mer förbannad på de 80 procent som säger välkommen till Sverige, så länge det inte blir till mitt eller mina barns bostadsområde/skola.

Den nigerianske författaren C N Adichie skriver ”Om vita människor säger att en stadsdel är blandad så menar de 9 procent. I samma ögonblick som det blir 10 procent flyttar de." N C Adichie skrev också (i boken "Americanah") att ”många abolitionister i USA ville avskaffa slaveriet, men ville inte att svarta skulle bo i närheten”. Hon skrev om de goda människornas svek. I Sverige finns cirka 20 procent människor med invandrarbakgrund, hur ser det ut i de oerhört segregerade områdena Ekängen, Hjulsbro, Vallastaden …?

I dagarna pågår nationella prov runt om i Sverige. I de lägre årskurserna är svårighetsgraden på provet sådan att nästan alla ska klara provet. På en skola i Skäggetorp klarade förra året cirka 35 procent av barnen godkänt. 35 procent! Smaka på den siffran, alla abolitionister av idag! Tänk den siffran till era barns skola och ni skulle skrika. Två av tre barn underkända! Byt skola, skolledning, politiker…!

35 procent godkänt. Är det för att barnen ute i förorten är dummare än andra barn? Självklart inte! Barn är lika över hela världen men, de får olika förutsättningar. Om man inte har ett gott språk har man inte samma förutsättning att klara svenskan och därmed inte matten eller.

Kommunen kanske inte kan bryta bostadssegregationen i en handvändning, så därför gör man nästan ingenting. Men – kommunen skulle idag kunna se till att det finns behöriga och erfarna pedagoger som jobbar med utveckling av språket. Såg en siffra på 7 procent behöriga förskollärare i Skäggetorp, mot 70 procent behöriga i Mantorp. Så de som har de bästa språkliga förutsättningarna, får därför de bästa pedagogerna. Det låter väl logiskt?

Eller beror det på att de goda politikerna inte vet, kan eller vill ändra förutsättningarna. Är det så att de goda abolitionisterna av idag, tänker som abolitionisterna i USA tänkte om slavarna?

Hans Stockman

speciallärare matematik

Skäggetorp