Insändare Jag läser ”Eftertraktad skola anmäld av familj” (Corren 9/6), en ung fotbollskille har inte kommit in på fotbollsprofilen på Arenaskolan, där säkerligen många av hans lagkompisar ska gå till hösten. Uttagningen till profilen sker via olika antagningstester. Parallellt med det får våra fotbollsspelande barn och ungdomar växa upp med att det är förbjudet att utse vinnare i seriespel för barn under 13 år.

Jag kan inte låta bli att samtidigt tänka på det fria skolvalet och dess inverkan. Allt fler barn verkar vilja söka in på en viss profil. I vissa fall kan det dock vara mer föräldrars val! Profilträning i fotboll – vi pratar om cirka två timmar extraträning i veckan! Jag tror inte det är avgörande för att ett barn ska utvecklas mycket mer i fotboll. En skola nära hemmet skulle möjliggöra mer tid till fritid och återhämtning, som även det är viktigt och utvecklande för barn.

Det fria skolvalet bidrar att de lokala klubbarna och lagen utarmas. Lag läggs ned. De elitsatsande lagen får fler och fler ungdomar till sig. Lagen får namnges blå, gul, röd för att hålla isär lagen i samma åldersgrupp då de möts i samma serie.

Föräldrar, vakna! Våga prata och ta ställning till det fria skolvalet och dess inverkan på våra barn och samhället i stort. Krav, skolval, profil – ja allt hör samman och bör ifrågasättas och diskuteras.

Kanske blir killen som inte kom in en gladare och bättre fotbollskille i slutändan!

Fotbollsförälder