Insändare Med förfäran läser vi i Corren den 1/12 om LHC:s strategi för åren 2018–2021. Där framgår att LHC inte nämner damlaget i strategin och hänvisar till att de istället ska satsa på flickverksamheten. Detta är ju en självklarhet, men varför det ena ska utesluta det andra är obegripligt. I en klubb där damlaget vunnit guld och varit i flera finaler behandlas dessa på ett sådant nedlåtande sätt att åskådare såväl som samarbetspartners borde reagera.

Final är målet för herrarna, för damerna finns inget mål alls i strategin. Ordförande Roger Ekström säger att prioriteringen av flickverksamheten kan resultera i en femte plats för damerna men att det är okej om fler tjejer har börjat spelat hockey. Vi vill med anledning av detta ställa några frågor till Roger Ekström:

Varför ska flickor spela hockey i LHC när klubben struntar i damerna?

Visserligen är det ett bra mål att få fler lokala spelare till LHC men det går snabbt att rasera det som byggts upp. Linköping har ett damhockeylag i den absoluta Sverigetoppen och det är något att vara stolt över och värna.

Varför ska Linköping sluta upp bakom en strategi som inte inkluderar en satsning på damerna?

Denna uteslutning rimmar illa med de övergripande målen i strategin: ”bidra till Linköpings utveckling” och ”stort samhällsengagemang”.

Varför ska företag och Linköpings kommun samarbeta med en klubb som inte inkluderar damerna? De vill naturligtvis inte förknippas med en organisation som motarbetar kvinnor.

Medan resten av världen snart går in i 2019 har LHC valt en strategi som påminner om tider då kvinnor inte ansågs lämpade att spela hockey. Kanske är det så att damerna inte tillåts vara bättre än herrarna?

Vi vet att det är en utmaning att utforma en strategi men alla som arbetat med strategiarbete vet att det är en dålig idé att ställa olika grupper inom en organisation mot varandra.

Åsa-Karin Engstrand

Per Eriksson

Pål Frenger

Metan Holmgren

Marie Holmgren

Jonas Källman

Björn Lindenmo

Filip Oskarsson

Supportrar till LHC dam

Svar:

”Supportrar till LHC Dam” har frågor till clubens ordförande. Men istället för att maila, ringa eller söka upp ordföranden eller någon annan i cluben, damansvariga till exempel., så väljer ni att skriva en insändare. En insändare som använder negativa kraftuttryck som ni därmed förknippar med vår förening. Det gör oss ledsna och mycket förbryllade över ert egentliga uppsåt.

Strategin omfattar givetvis alla i LHC. Fokusområdena däremot siktar på att förbättra de områden där vi känner att vi måste bli bättre. Precis som ni skriver så ligger damlaget ständigt i topp, har nått flera finaler och vunnit SM-guld. Det ska vi bevara och förvalta, men att göra det till ett fokusområde vore fel. Det är redan väldigt bra. Och vi är stolta. Vi är övertygade om att nu när vi har ett etablerat topplag i SDHL så är det dags att sätta fokus på att få fler egna produkter – eller åtminstone spelare från länet – att nå vårt representationslag. Det är ett arbete som måste intensifieras från grunden och i samverkan med andra. På så sätt får vi en bredare spelarbas och sannolikt även större publik- och samarbetspartnerbas. I dagsläget finns ingen spelare från länet i vårt lag i SDHL.

Vår övertygelse är att ett bibehållet topplag i SDHL och en satsning på att få fler flickor att börja spela ishockey i Östergötland kommer öka intresset och förbättra förutsättningarna för tjejhockeyn.

Vi träffar er gärna om ni vill diskutera frågan. Tillsammans kan vi göra nytta och tillsammans är vi starka.

Tack för ert engagemang!

Roger Ekström

ordförande LHC

Kim Martin

sportchef LHC Dam

lhc