Insändare Svar på "Klimatförslag hamnar snett" 17/5.

Mattias Goldmann, vd Tankesmedjan Fores, tycks vara en EU-pessimismens apostel. Liberalerna och andra partier lägger förnuftiga men oseriösa förslag, får vi veta. Koldioxidskatt, flygskatt är ej realistiska, menar han, därför att EU:s kommissionärer bromsar. Cecilia Malmström hör dock till undantagen.

Europatanken ropar just nu efter optimism. Vad som behövs är kraftfulla miljöåtgärder som – utöver de redan nämnda – kärnkraft ett tag till, förbättrat system med utsläppsrätter och mycket mera.

Därför står vi inför ett ödesval. De krafter som vill strypa en positiv utveckling av EU växer sig allt starkare. Matteo Salvini – han som vill bötfälla den som räddar en flykting i Medelhavet – ser sig som ledare för dessa högerpopulistiska krafter i en rad länder. Förändra EU inifrån lyder den till synes oskyldiga parollen.

Valet kan förhoppningsvis i höst resultera i en ny uppsättning kommissionärer – EU-systemets motorer – som förstår att driva på den utveckling Europa så väl behöver. Tyvärr verkar motsatsen just nu troligare.

Det är verkligen ett ödesval som väntar oss.

Lars Neselius (L)