Insändare Svar på "Ta hellre kampen mot socker", 23/4.

Trine Vikinge (C) skriver att jag och Miljöpartiet hellre ska ta kampen mot socker istället för gårdsförsäljning av alkohol. Självklart är en överkonsumtion av socker något som behöver bekämpas ur ett folkhälsoperspektiv på samma sätt som vi kämpar mot luftföroreningar i staden eller för att maten på våra tallrikar ska vara ekologisk och närproducerad.

Arbetet för folkhälsan förs på flera plan samtidigt. Det är något Centerpartiet kan fundera på eftersom de i Europaparlamentet i januari 2016 röstade ja till att barnmat ska få innehålla tre gånger mer socker än vad Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar.

Tyvärr missar Trine Vikinge själva poängen med min debattartikel. Poängen är att om vi tillåter gårdsförsäljning så hotas vårt monopol att enbart sälja alkohol genom Systembolaget. Detta innebär att alkohol skulle få säljas i vilken mataffär som helst och vi vet att ökad tillgång till alkohol leder till att mer alkohol konsumeras. För att vara riktigt tydlig så är det i sak inte gårdsförsäljningen av vin som är ett jättestort hot mot folkhälsan, utan snarare konsekvensen av att tillåta gårdsförsäljning som innebär att Sverige förlorar Systembolaget som statligt monopol.

Jag uppfattar det som att Miljöpartiet och Centerpartiet är överens om att vi vill behålla Systembolaget som statligt monopol, så kanske är det så att Trine Vikinge talar i egen sak, snarare än för sitt parti.

Margareta Fransson

riksdagskandidat (MP)