Insändare Tycker majoriteten i Mjölby kommun att det är okej att mer än hälften av kommunens ungdomar väljer bort Mjölby gymnasium?

Hur kommer det sig att majoriteten i Mjölby kommun (S, MP, C och KD) inte tar gymnasievalet på allvar?

Vid gymnasievalet 2017 valde cirka varannan elev från Mjölby kommun en skola i en annan kommun som förstahandsval.

I år väljer cirka 60 procent gymnasiestudier på annan ort som förstahandsval.

Totalt söker cirka 330 Mjölbyungdomar till gymnasiet, varav 135 väljer ett gymnasieprogram i första hand i hemkommunen – det är cirka 40 procent, vilket är en anmärkningsvärt låg andel.

En kommun av Mjölbys storlek och med en stark tillväxt ska ha en gymnasieskola med hög kvalitet men också kostnadseffektiv. Vi ska fortsätta ha pedagoger som tycker att Mjölby kommun är Sveriges bästa kommun att arbeta i och elever ska söka till Sveriges bästa gymnasium.

Ska vi prata pengar så kan jag ifrågasätta varför majoriteten tycker det är okej att 45 miljoner kronor rinner ut från kommunen under elevernas gymnasietid på annan ort. Det är vad 194 elever, 60 procent, kostar (i runda slängar). Självklart värnar jag det fria skolvalet. Men det är inte rimligt att vi har en 40–60-situation.

Som jag skriver i mitt valmanifest: ”Man ska inte behöva lämna Mjölby för att få en högkvalitativ utbildning och stimulans för att studera och öka sina kunskaper inom intressanta områden.”

Annette Ohlsson

Nya Moderaterna Mjölby