Högt tonläge om gängbrottslighet

Det höga tonläget från våra ledande folkvalda då det gäller åtgärder mot gängbrottsligheten har hamnat i ett mantra om hårdare straff och fler poliser.

Polisen kommer att hitta både gärningsmän och även de ledande personerna bakom gängbrotten, tror insändarskribenten.

Polisen kommer att hitta både gärningsmän och även de ledande personerna bakom gängbrotten, tror insändarskribenten.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2019-11-28 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De uppgifter vi får genom olika medier ger en bild av att ungdomar har en framträdande roll. Säkerligen påhejade och rekryterade av äldre personer som har en ledande roll bland gängmedlemmarna. 

Att polisen i det akuta läget får huvudrollen är det ingen som ifrågasätter. Troligen kommer polisen att undan för undan hitta både gärningsmän och även de ledande personerna. 

Nu till frågan hur vi kan stoppa rekryteringen till kriminella gäng. I en artikel på sverigesradio.se  (från 12/11) kan vi ta del av viktig kunskap. Professorn i kriminologi, Felipe Estrada med specialkunskap om ungdomsbrott, intervjuas om varför ungdomar hamnar i dessa miljöer och säger: ”Gamla förklaringar som vi såg redan hos tidigare generationer, som barnfattigdom, skolmisslyckandet och missbruk, det har inte blivit mindre viktigt bland dagens unga som hamnar i de här problemen.” 

Estrada svarar även på frågan hur utvecklingen kan vändas: ”Ska du få ner barn och ungas rekrytering till grov brottslighet så är det åtgärder som handlar om att stärka familjens förmåga och framför allt då skolans förmåga”.

Förhoppningsvis så kanske allehanda opinionsbildare till sist funderar och tillämpar denna kunskap och satsar sina resurser enligt Estradas förslag.

Christer Larsson