Insändare Aftonbladets kartläggning av gängkrigen i våra tre största städer mellan 2011 och 2018 uppvisar alarmerande siffror. 1 500 skottlossningar, 520 skottskadade med behov av sjukhusvård och 131 skjutna till döds.

Gängkriget har spridit sig över landet. Helsingborg, Södertälje, Linköping, Norrköping, Örebro, Uppsala, och Borlänge är städer där kriminella män, skottskadats eller skjutits till döds. Många är i tjugoårsåldern, lättkränkta grovt kriminella, som inte drar sig för att använda extremt våld.

Gängkriget påminner om hämndaktionerna i de isländska sagorna. När en gängmedlem mördas, straffas mördaren med vedergällning av de närstående. Denna mentalitet skapar en serie våldshandlingar, där “öga för öga, tand för tand” gäller, precis som i de gamla folksagorna. Skillnaden mellan forntidens släktfejder och nutidens gängkrig är den omfattande vapenarsenal som man bekämpar varandra med.

Automatvapen och olika typer av sprängämnen, tillverkade för att brukas i krig, används urskillningslöst och drabbar skolor, bostads- och affärsområden.

Vad finns det för gemensam nämnare vad gäller gängkriget i storstäder och mindre städer? Slagsmål om narkotikamarknaden är, enligt experten på gängkriminalitet, poliskommissarie Gunnar Appelgren, en betydande orsak till kriget mellan olika kriminella grupperingar. Appelgren var en av cheferna inom Stockholmspolisen som lyckades stoppa de konflikter “Södertäljenätverket” var inblandade i. Han anser att man man måste ingripa tidigt, och frihetsberöva huvudpersonerna i en pågående konflikt. Det lugnar ner situationen och kan leda till en förhandling mellan de stridande parterna.

Hur ska vi kunna avväpna gängen? Hur stoppa all införsel av vapen och narkotika? Våra gränskontroller är så bristfälliga att de till och med underkänns av EU. Hjälper det att justitieminister Morgan Johansson lovat strängare straff för grova vapenbrott? Vad kan vi göra för att avväpna alla dessa kriminella krigare, med höghastighetsvapen och handgranater? Stridsberedda soldater i skottsäkra västar som skjuter för att döda.

Claes Thulin