Ordet fritt Så har jag besökt det nya biblioteket i ”Sockna”. Det var mycket som surrade i huvudet på väg hem. Jag brukar inte skriva insändare men nu kan jag inte låta bli. Jag tycker fortfarande att ett bibliotek ska ligga i centrum. Det ska vara navet som kulturverksamheter ska snurra omkring. Men det loppet är nu kört.

När jag klev in innanför dörrarna upplevde jag att jag kom in i en katedral. En lång gång fram till ”altarringen” där en kvinnlig tjänstgörande tog emot. På vägen fram kunde jag konstatera att upplägget snuddade vid det gamla feodala tänkandet. På höger sida stora texter som talar om att här finns historia, memoarer, biografier, vetenskap med mera. Det vill säga sidan för intellektuella. På vänstra halvan finns kärleksböcker, för säkerhets skull med ett hjärta på bokryggen. Vidare finns där deckare, kriminalare samt romaner.

Ett fantastiskt ljusinsläpp genom fönstren, ljusa fina väggar dekorerade med stora svarta bokstäver. Det hade kanske varit på sin plats med lite konst på väggarna. Det hade väl inte varit fel i det som nu skall vara vår främsta kulturförmedlare.

Det är en fantastisk lokal men placera mottagningsdisken straxt efter entrén så vi slipper dolorosavandringen. Då kanske man kan placera ut några piedestaler med små statyer eller andra konstverk. Det hela kan bli bra.

Men nu anledningen till min insändare. Böckernas placering. Hur kan man i ett modernt bibliotek placera böcker på hyllor som är en decimeter över golvnivån. Hur i fridens namn ska en rullatordriven person kunna läsa författarnamn eller boktitel? Själv är jag snart 80 år men vägrar krypa på knä för att kunna ta del av utbudet.

Då invänder personalen ”Säg till så hjälper vi dig”. Just det svaret är vad man inte vill höra. jag vill botanisera bland böckerna. själv plocka bland böckerna, känna, läsa på baksidan och få vara i lugn och ro. Sedan är det synd om de författarna som hamnar på dessa hyllor. De får nog inte så många läsare. Hamnar nog snart i kategorin utsorterade. Här har man haft möjligheten att göra något bra. Ingen bok borde få vara närmare golvet än 70 centimeter. En sådan lösning finns det utrymme för i denna, förlåt uttrycket, katedral.

B Johansson