Insändare Jag som vanlig nyfiken medborgare började för 15 år sedan titta på miljöeffekterna människorna skapar, var och varför de uppkommer.

Kort sagt är det ju människorna i i-länder som konsumerar för mycket varor som till slut eller alldeles för fort hamnar i sopberget, just på grund av att vi bara jagar lågt pris, lika med låg kvalitet, och nyheter.

Vi jagar nya kläder nästan varje månad, ny dammsugare som matchar övrig hushållsutrustning. Hela tiden pumpas köpbudskap ut i tidningar, radioreklam, och tv:n formligen torterar människor med reklam om billiga varor.

Renoveringsprogram i tv:n propagerar bara för nya saker i hemmet, aldrig återanvändning eller återbruk.

Reklam har alldeles för stor makt i alla format, men framför allt är pappersreklam bara i sig ett miljöproblem då vi medborgare skall frakta papperet till returcontainern. Och så går det åt mycket onödiga resurser att trycka plus utkörning där många utdelare av reklamen åker bil.

Sedan då till det faktum att vi inte ägnar någon energi åt återbruk, utan i stället bygger stora svindyra pannor där det eldas upp alla våra tidigare billigt inköpta ägodelar, allt från förra årets inneprylar, husgeråd och barnens urväxta stövlar.

Några enkla åtgärder som alla medborgare kan göra är att återanvända och åter återanvända i stället för att springa i väg som väldresserade apor till affären för att handla när reklamen har landat i brevlådan.

Bara det att varje individ vidtar dessa åtgärder gör att vi kan minska import och transporter vilket gör snabb verkan, dessutom minska mängden ägodelar som skulle blivit miljöbelastande fjärrvärme.

Detta leder säkert till att några stora varuhus som lever på att importera billiga lågkvalitetsprodukter dukar under, men då blir det också mindre utsläpp av minskade transporter, alltså bara positivt för klimatet.

I BNP borde det finnas medräknat hur mycket landet återanvänder av varor i stället för bara ensidigt vad vi tillverkar eller köper in.

Det behöver inte vara svårare än så, men allt blir till stora problem om politiker skall hitta lösningar – det tar för mycket tid!

Bengt Andersson

Motalabo