Insändare ”Det dunkelt sagda är det dunkelt tänkta.” Den gamle mästarens ord gäller än. Ett luddigt rasistiskt uttalande gick nyligen rakt ut i direktsänd tv, men ingen på SD:s landsdagar i Norrköping reagerade! Nu tvättar återigen SD med såpa och borste, men skadan är redan skedd. Skandalerna duggar tätt med tomma stolar i kommuner och landsting eller politiska vildar i riksdagen med 60 000 kronor i månadsarvode. Bortslösade skattemedel anser de flesta.

Därför fordras det insikt i valet 2018. Det finns ett starkt motgift mot rasistiska tendenser och det starkaste vapnet är det skrivna ordet. Två orädda journalister har skrivit varsin bok, som borde läsas av alla som tänker rösta. ”Skotten i Köpenhamn” av den från Motala bördige Niklas Orrenius samt ”Vasakärven och järnröret” av kulturjournalisten Per Svensson. Det är samhällskunskap och historia på allra högsta nivå och borde vara givna i alla gymnasieklasser. En vaccination mot rasism och för mänskliga rättigheter ska vara riktlinjer för hur vi vill ha samhällsutvecklingen i Sverige och även i Europa. Vi får nämligen inte glömma att EU bildades för att det grundläggande var fredstanken. Länder som samlas runt konferensbord och talar med varandra om samarbete är bättre än att kriga. Sedan är de oeniga ibland, men diskussionerna pågår ständigt om både stort och smått.

Extremhögern (nazism) och extremvänstern (kommunism) med sina ideologier har prövats som statsskick i Europa under 1900-talet och varit en fullständig katastrof med diktatur, förtryck och omänskligt lidande. Därför ska vi nu även vara uppmärksamma på de små nyanserna, glidningar åt det ena eller andra hållet. För där ideologin förblindar, tar förståndet slut.

Om ni vill blir gladare och mer hoppfulla om framtiden, så läs också Hans Roslings bok ”Hur jag lärde mig förstå världen”. Det är den julklapp alla familjer borde ha under julgranen.

Gun Jareblad (L)