Insändare På Åtvidabergs kommuns hemsida går det att läsa om en förändring av gymnasieelevernas busskort som ska börja att gälla läsåret 2019/2020. Tidigare har studerande gymnasieelever i andra kommuner än Åtvidaberg erbjudits en länsbiljett som nu i höst kommer att ersättas med en läsårsbiljett. Detta kommer oundvikligen att leda till vissa begränsningar då gymnasieelever, som tidigare kunnat åka över hela Östergötland 24 timmar om dygnet, plötsligt bara kommer kunna åka på vardagar mellan klockan 05:00 och 19:00, inte på helger eller under sommarlovet.

Ovanpå det har Östgötatrafiken nyligen höjt sina biljettpriser. En dygnsbiljett inom länet för en ungdom, som tidigare kostat 84 kronor, kostar idag 100 kronor eller lika mycket som två enkelbiljetter inom länet. Priserna är alldeles för höga och länskortet en nödvändighet.

Åtvidabergs kommun menar att det är för dyrt, vilket man kan ha förståelse för. Jag håller dock inte med om att det “undanröjer en eventuell upplevd orättvisa beroende av vilken skola du går på”. För mig är det en självklarhet att alla ska ges samma möjligheter när det kommer till gymnasievalet och jag tycker därför att det är fel av kommunen att införa tidsbegränsningar.

Pendlingen är jobbig som den är och nu undrar jag vad som hände med all spontanitet? Jag kan inte lova att alla mina fritidsaktiviteter, konserter och kompisträffar kommer att rymmas inom dessa tajta tidsramar, samtidigt som jag kan se negativa effekter på miljön. Allt färre ungdomar kommer att ta bussen, vilket till och med Åtvidabergs kommun borde vara oroliga för. Jag tycker därför att vi ska få behålla våra länskort!

Emma Lindh