Insändare Vellinge – tack för att ni går i bräschen (läs Handlingsplan för integration i Vellinge Kommun 2018-2019). Vad är det för fel att kräva att invandrare lär sig svenska för att kunna fungera i samhället och få arbete? Någon som protesterar? Vad är det för fel i att invandrare lär sig våra normer och lagar så att de inte behöver begå misstaget att hamna i klammeri med rättvisan eller i förväg bli betraktade som potentiella brottslingar/våldtäktsmän? Protester mot det? Så Heja Vellinge kommun i Skåne som vågar ställa krav! Krav på en motprestation för att kommunen bistår med ekonomiskt och socialt stöd. Och att Vellinge ivrar för att detta införs i hela landet tycker jag är jättebra!

Risken jag tar med att säga detta är att att jag säkert blir degraderad till rasist. (Ja degraderad, för rasist är ett onyanserat begrepp, som är något lägre stående än den som fäller omdömet i dagens värderingar.) Och det är ju värt ett inlägg bara det, att om man vill ställa det minsta krav eller styra upp invandringen, då är man automatiskt rasist. Vad sägs om epitetet humanist? Att människor som tagit sig hit ska ha en värdig tillvaro i Sverige? Har gruppen ”icke-rasister” lyckats med det? Inte så bra, enligt min åsikt.

Men det finns nyanser i argumenteringen, det gäller att få ordning på vår nu invandrade befolkning, att få möjlighet att hjälpa dem som vill bli hjälpta till en meningsfull tillvaro eller om det inte fungerar – kanske ”tacka” för besöket till dem som skapar sin egen verklighet av tillvaron i Sverige, med generösa gränser för vad som är okej att göra eller bete sig.

Nej, jag röstade inte på SD för jag hoppades och förlitar mig på att våra ”etablerade” partier ska klara av att sätta fingret på problemet. Ställa uttalade krav (nej, inte förväntningar för då hamnar vi i landet Mellanmjölk igen) på våra redan anlända invandrare och när vi sedan har fått en fungerande hantering kan vi välkomna fler. Inte förr!

Eva Aldenstedt