Insändare På skolavslutningen sjunger den afghanske pojken Niklas Strömstedts sång ”Sista morgonen”, och säger bestämt att det är den vackraste sången han någonsin hört.

I lokalpressen läser jag om en flykting från Syrien som startat företag och bjuder alla i sin stad på gratis falafel.

När jag är på gymmet lyssnar jag till en lärare som samtalar med en elev som nästan är klar med sin utbildning till VVS-tekniker. Vad bra säger läraren, vi behöver många sådana i Sverige. Nu hoppas jag bara att jag får uppehållstillstånd svarar eleven.

När pappa kämpade sin sista strid omgavs han av kunnig personal med alla möjliga ursprung.

I DN:s serie ”Fakta i frågan” visar de att 0,9 procent av de inrikesfödda och 1,6 procent av de utrikesfödda förekommer i brottsstatistiken.

Nu måste jag foga in. Brottslingar skall lagföras och dömas. Poliserna behöver bli fler och få bättre arbetsvillkor. På olika sätt behöver arbetet mot kriminalitet bli betydligt bättre och straffsatser även höjas.

Men hur gick det till när ett parti i Sveriges riksdag fick hela debatten om invandring och integration att handla om de 1,6 procenten och inte ett dugg om de andra 98,4 procenten? De som sjunger på skolavslutningar, blir VVS-tekniker eller arbetar överallt inom svensk vård och omsorg.

Hur gick det till när hatet och främlingsfientligheten tog över samtalet? Hur gick det till när polarisering blev politikens signum?

Svaret ligger till stor del i den Sverigebild som hamrats in i oss av Sverigedemokraterna och deras hatarméer av troll och botar som marscherar i takt på olika sociala medier. Hur ser deras berättelse om Sverige ut?

Jo, det är en berättelse som göder hat och oförsonlighet. Som beskriver ett Sverige i fritt fall. Ett Sverige där allt går åt helvete. Ett Sverige där ingen känner sig trygg och där främlingar håller på att ta över.

Den rädsla denna berättelse föder är den mylla där hatet och Sverigedemokraterna gror. Där hämtar de sin växtkraft. I världen jublar ryska nättroll, ungerska ledare och fanatiska Trumpanhängare över den nidbild av Sverige dessa falska ”Sverigevänner” sprider.

Men detta kanske bara är början. Måltavlan är ytterst den liberala demokratin, den fria och kritiska pressen, alla människors lika värde och kvinnofrigörelsen. Helt enkelt det Sverige som jag vuxit upp i och älskar.

Men vi har ett val att göra den 9 september. Det går att rösta på partier som står emot. Det går att välja partier som står upp för människovärdet. Gör det!

#röstamermänskligtSverige

Mats Linde