Insändare Det var fredagen den 26 oktober 2018 som vi drog igång. Det finns nog några Linköpingsbor som har sett oss där vi har stått sedan dess. Samma tid. Varje fredag 15–17. Samma plats. Utanför Linköpings stadshus. I ur och skur. Och en banderoll med ordet ”Klimatstrejk” som hänger knuten på järnstaketet.

Vi står där för att vi vill att Sverige och Linköping uppfyller sin del av klimatavtalet från Paris 2015. Så även om vi hoppas att det skall gå fort så är det nog lika bra att Linköping vänjer sig vid ”klimatstrejkare”.

Vi är inte ensamma. Allt fler kräver att världens ledare tar sitt ansvar. På fler än 100 platser i Sverige händer ungefär samma sak som i Linköping under namnet Fridays For Future.

Inspirationen kommer från Greta Thunberg och hennes skolstrejk fredagseftermiddagar utanför Sveriges riksdag. Hon har blivit ett föredöme för oss och väldigt många andra runt om i världen. För att nå klimatmålen är det viktigt att skapa opinion och driva på precis som Greta gör. Vi kan läsa om skolungdomar över hela vår planet som demonstrerar för klimatet. Men det kan inte stanna där. Vi äldre har ett ansvar för den värld vi lämnar över.

Det händer väldigt mycket i världen nu. Omställningen mot hållbarhet är på gång även om det finns de som stretar emot. Olja och kol har haft sin tid. Vi vill helt enkelt göra vad vi kan för att skynda på denna omställning.

Vi tror att alla kan göra något i sina liv för att leva mer hållbart. Om många bidrar kommer det att leda till förändring. Men det stora ansvaret vilar på de med verklig makt och inflytande. Politiska ledare och företag måste fatta de nödvändiga besluten så att vårt fossilberoende fasas ut och målet att den globala uppvärmningen stannar på högst 1,5 grader nås. Fredagen den 15 mars satsar Fridays For Future runtom i hela världen lite extra för att visa att detta är på allvar. I Linköping gäller samma tid. Samma plats.

#GrandparentsForFuture

Mats Linde

Agneta Boozon

Annicka Widell

Bernt Nilsson

Annika Elmqvist