Insändare I Corren 13/3 del B sid 2 skriver Correns skribent under rubriken ”Skakande skildringar” om sådant hon finner sevärt, eller inte sevärt, i olika tv-tablåer. Bland annat nämns här tv-versionen av filmen ”Mannen som lekte med elden”, en film om författaren Stieg Larsson och hans verk. Den passusen avslutar skribenten med meningen ”nu sitter en av rörelserna han granskade i riksdagen och jag vill bara gråta”.

Av sammanhanget framgår det klart att den ”rörelse” som här avses är partiet Sverigedemokraterna. Att en av Corren anställd skribent har egna åsikter om olika partier som privatperson är lätt begripligt och i sin ordning. Däremot är det mera tveksamt om samma person som avlönad skribent i tidningen uttrycker sig så starkt negativt och nedsättande om ett av Sveriges riksdagspartier. Det rör sig här, enligt senaste opinionsundersökningar, om det näst störta partiet i Sverige. Partiet har kommit in i riksdagen i odiskutabelt demokratiska val.

Som ovannämnda citat nu är skrivet är det ett bra exempel på förakt för väljarna och för demokrati. Om skribenten har svårigheter med resultatet av demokratiska val i så stor utsträckning att hon behöver gråta över dem kanske det vore lämpligt att torgföra sin sorg och gråt i något annat forum. Såvida det inte i skribentens instruktioner, förutom att ha åsikter om tv-program, även ingår att uttrycka personliga politiska åsikter i en specifik riktning.

Det vore intressant och klargörande om Corren som tidning eller skribenten själv ville kommentera lämpligheten av det skrivsätt som framkommit i tidningen.

Demokrati, inget att gråta över

Svar.

Krönikorna i Corren är opinionsmaterial där krönikören uttrycker och står för sina egna personliga åsikter. Detta är en viktig del av tidningens roll i det offentliga samtalet där olika perspektiv och åsikter måste få plats.

Anna Lindberg

publisher och ansvarig utgivare

I dokumentärserien ”Mannen som lekte med elden” framgår tydligt att SD har rötter i de antidemokratiska och främlingsfientliga högerextrema rörelser som Stieg Larsson och Expo kartlade. I min krönika beskriver jag känslan detta väckte hos mig när jag såg tv-programmen.

Ann-Charlotte Irhede

tv-krönikör