Ett antal gånger har jag tagit upp hur man tänker kring den mat man serverar de boende på Leanlinks vårdboende ur olika perspektiv.

Hur man än försöker belysa detta viktiga ämne så hamnar man nästan alltid i en återvändsgränd när man pratar med någon av våra kommunpolitiker eller kommunens tjänstemän. Det jag kommit fram till är att det verkar vara ett ganska stort glapp mellan kommunens mål och intentioner och den verklighet som serveras de boende på vårdboendena.

Enligt Birgitta Rydhagen MP ordförande i utförarnämnden så menar hon ” Vi lyfter fram högtider och årstider med sina olika maträtter, och ordnar temakvällar med till exempel pizza eller skaldjur utifrån de boendes önskemål. Därför ser menyerna inte exakt likadana ut på varje boende.”

Jag tog mig friheten att titta efter hur man lyfter fram påsken på påskaftonen. Till lunch serveras det enligt menyn påsklunch. Det låter gott och jag målar upp en bild för mig vad den innehåller; sill, ägg, rökt lax prinskorv och köttbullar grönsaker och kanske lite Jansson. Tyvärr framgår det inte av menyn om jag har rätt eller inte. Vad vi klart får veta är vilken fantastiskt avancerad efterrätt de gamla får på påskaftonen. Det står klart och tydligt: "Efterrätt mazarin".

"Vi lyfter fram högtider med sina olika maträtter", sa hon ordföranden i utförarnämnden. En liten fråga bara: När blev mazarin förknippad med påskfirande? För mig och många andra är det ett lite halvtrist vardagsalternativ till kaffet, men vi kanske har missat något. Upplys oss i så fall gärna.

Detta är inte första och förmodligen inte sista gången som man uppvisar brister i just att ta vara på högtiderna via de gamlas mat hos Leanlink. För bara något år sedan glömde man bort morsdag så det blev en morsdag utan tårta.

Birgitta Rydhagen med flera gör om och gör rätt. Ett enkelt förslag: En rulltårtsbit med en persikohalva på med grädde runt om ser i alla fall lite ut som ett ägg.