Insändare Alice Bah Kuhnke besökte Linköping för att medverka vid lunchmöte om klimatet. Detta kan ju förefalla lämpligt när det gäller en miljöpartist. Alice Bah Kuhnke är emellertid i första hand kultur- och demokratiminister och kan inte hur gärna hon än vill fly in i Miljöpartiets hjärtefrågor.

Alice Bah Kuhnkes eskapism är påfallande under den senaste regeringsperioden. Väljarna är dock förtjänta av att få veta vem regeringen eller Alliansen vill ha som kultur- och demokratiminister?

Nyligen klädde Alice Bah Kuhnke ut sig i knytblus till stöd för Sara Danius i någon slags feministisk aktion. Nu hade Alice Bah Kuhnke tagit ställning angående göranden i Akademien och agerat som någon slags rebell. När hon fick reda på att en sådan manifestation som rörde Svenska Akademien inte var lämplig för en minister försökte hon enbart slingra sig.

I demokratifrågor beger ministern sig mer än gärna dit där nazister dyker upp och demonstrerar. När det gäller den farliga rasism som pyr i folkhemmet och som grundar sig i sociala, ideologiska och religiösa polariseringar är hon tyst.

I plenisalen får Alice Bah Kuhnke frågor om den utländska finansieringen av moskéer i Sverige vars kvinnosyn ligger långt från vår kulturs lagar och normer. Hon bemöter frågorna med tal om religions- och yttrandefrihet och att våra lagar räcker för att sätta stopp för detta. Hon svarar dock inte på frågorna utan flyr.

När Stadsteaterns förre chef Benny Fredriksson avgår från sin post sa Alice Bah Kuhnke att hon accepterar hans beslut. Detta efter att Aftonbladets i stora rubriker anklagat honom för dålig ledarstil och bland annat använt anonyma personer som källor. När Benny Fredriksson lämnade jordelivet sa Åsa Linderborg på Aftonbladet att hon ångrade en löpsedel men inget annat. Sverige har nu förlorat en av sina största teaterpersonligheter och Alice Bah Kunkhe säger ingenting. Hennes tystnad är talande.

Ett genuint engagemang för kulturen är nödvändigt, det går inte att fly från. Är det någon som har förslag på vem som som skulle passa som ny kultur- och demokratiminister?