Insändare Svar på "MP vill underlätta livet på landsbygden, 28/8.

MP:s Margareta Fransson och Rebecka Hovenberg har svarat på min kritik om partiets landsbygdsfientliga politik. De bemöter inte mitt påstående att lägre bensinpriser och bättre bilvägar är viktigast för alla på landsbygden, i skogslänen och i hela Norrland. De anser istället att ”mobila servicepunkter” och cykelvägar på landsbygden är viktigt för att underlätta livet på landet. Så verklighetsfrämmande!

MP vill avveckla kärnkraft och fossilt bränsle. ”Förnybart” är MP:s recept men jag betvivlar realismen i deras drömmar. Utan dyr import av ”smutsig” el kommer nog Sverige att stanna och alla miljardsatsningar på elbilar, elcyklar och bredband blir obrukbara.

På 1970-talet skrevs spaltkilometer om miljöhotet som försurade våra sjöar. På 1980-talet var det ”skogsdöd” och ”ozonhål”. Det påstods att Sveriges barrskog skulle vara borta redan år 2010-2020. En lång rad globala miljöförbättringar genomfördes. Nu finns det liv i våra sjöar, barrskogen växer och ozonhålet minskar.

I förra veckan såg jag filmen: ”Tillbaka till framtiden 2”. Den hade premiär i slutet av 1989 och skildrade framtiden 25 år senare, det vill säga år 2015. Inte ens Hollywoods mest fantasifulla filmmakare hade förutsett internet, surfplattor och smarta telefoner utan de trodde att vi fortfarande använder fax. Det finns således ingen människa på jorden som kan förutse vilka innovationer som kommer att ske i framtiden. Politiker och forskare underskattar alltid människans uppfinningsrikedom och naturens egen självläkande förmåga.

Överbefolkningsproblem och klimathot måste dock lösas globalt. Kina står för 25 procent av världens koldioxidutsläpp, Nu satsar de 3 300 miljarder kronor på ren energi (SvD 2017-01-09). Detta kan påverka jordens klimat. MP däremot har fel politik genom att bestraffa landsbygden och tokslösa skattepengar på helt onödiga och oväsentliga åtgärder som mest gynnar unga friska stadsbor och några få landsbygdsbor till försumbar miljönytta i ett globalt perspektiv.