Insändare Corren 2 mars: Finansministern avråder från att ge tiggarna pengar. Statsministern säger att han slutat ge pengar till tiggare. I stället ger han regelbundet till en organisation som hjälper på plats i Rumänien och Bulgarien.

Det finns cirka 4 000 tiggare i Sverige i dag. De har ofta en ”kontaktperson” här, som hjälper dem och även kan få betalt av dem. Att ”få” en tiggarplats kan kosta mellan 2 000 och 3 000 kronor. Det är olika på olika orter. En tiggare får cirka 100 kronor om dagen i sin mugg. Ovanstående uppgifter kommer från programmet "Uppdrag granskning" 2015. Dessa ”kontaktpersoner” får det mycket gott ställt.

Om 4 000 tiggare får 100 kronor om dagen i cirka 1 år så blir det 4 000 gånger 100 kronor, gånger 300 (dagar), vilket blir 120 miljoner kronor.

Om alla människor, som ger tiggarna pengar, i stället satte in motsvarande belopp under ett år, till en organisation som arbetar i Rumänien, för att göra livet drägligare för bland andra romer, så skulle många tiggare kanske klara sig hemma och slippa punga ut med egna kostnader för resor och tiggarplats med mera.

Åsa Fahlbeck