Ordet fritt Hej alla cyklister!

Jag tycker det är bra och trevligt att se er som cyklar, och det är starkt av de som dessutom cyklar året runt. Just i vintertider blir det mörkt och i princip alla har ljus bak och fram – det är jag väldigt tacksam för, både för min och er skull. Samtidigt är det cykellysen jag vill uppmärksamma.

Av samtliga cyklister jag möter är det ett litet fåtal som inte bländar mig som gångare. Om jag fick gissa skulle jag säga att 9 av 10 cykellysen är riktade så att de bländar mig som kommer till fots. Lysen på cykeln har som syfte att visa andra trafikanter att de är där. Till skillnad från bilar, vars framljus är anpassade för att kunna åka på vägar som inte är upplysta, finns inte samma behov av att lysa upp omgivningen. Tendensen är onekligen att de flesta cyklister har sina framjus horisontellt riktade, och eftersom de sprider ljuset i en vinkel bländar de mötande trafik. Huruvida fotgängare använder reflexer eller egna små lampor för att signalera att de finns på gatan är en annan fråga och är inte en anledning.

En väldigt bra tumregel för framlyset på cykeln är att rikta den så att det klart och tydligt går att se en hel cirkel på marken direkt framför cykeln.

Jag är 179 cm lång, och i värsta fall ser inte jag var jag går eller var mötande cykel är för att ljuset är riktat rakt fram i ansiktet på mig och jag måste titta bort och hålla upp handen. Den bländande effekten är också starkare med den nyare generationens lampor. Varför cyklister i sig kanske inte märker av detta i någon större utsträckning är för de sitter högre upp utanför vinkeln på ljuset. Varför bilister kanske inte märker av det lika mycket är för de sällan har direkt, eller tillräckligt nära, möte med cyklister. Skulle det däremot vara fallet sitter bilförare mycket närmare marken och blir sannolikt bländade.

Var snälla och rikta era cykellysen ner mot marken framför framhjulet och alla kommer tjäna på det. Tack!

Den gående studenten