Insändare Låt oss bara ägna en tanke åt vardagen. Hur nöjd är du med din vardag? Är din vardag mest som ett steg på vägen som du måste ta dig igenom, till studenten, tills du har fått ett bättre jobb eller till helgen? Arbetar du så hårt att du är trött stora delar av dagen? Många av mina bekanta lever stressiga liv, för att de arbetar för något som de ser fram emot. De flesta skyller sin stress på skolsystemet eller samhället. De tror att de måste jobba ihjäl sig för att ha en framtid överhuvudtaget, när de i själva verket har satt för hög press på sig själva.

Jag anser att istället för att ha en ångestfylld vardag där vi endast kämpar för framtida nöjen, så bör vi skaffa oss en vardag vi gillar, även om det leder till en annan framtid – en framtid som antagligen inte skulle vara så illa.

Ambitioner är väl bra? Kanske du tänker. Ska vi inte sträva högt? Då vill jag svara: vad är högt? Sträva efter det som är rimligt, då inga yrken är sämre än andra yrken. Om du behöver lägga ohälsosamt mycket tid på att komma in på en utbildning kommer du antagligen inte njuta så mycket av utbildningen ändå, eftersom den i sig kommer vara lika krävande.

Det är inte konstigt att den psykiska ohälsan hos unga stiger när idealet är att kämpa så att du kan ta dig in på alla utbildningar som finns, trots att du orimligen kan ha nytta av det. Ibland behövs lite perspektiv på skoluppgifter, för så viktiga är de inte. Hur du lever idag och varje dag är viktigt. Hur du mår är viktigt. Hur du äter, sover och beter dig mot andra människor är viktigt. Kan du hantera dessa faktorer väl så kommer du klara dig utmärkt i livet, oavsett dina betyg.

Betyg kan alltid läsas upp, och det finns mängder av hjälpsamma människor som lever för att lära ut och ge stöd. Förlorade dagar av livet som du slösade på något du hatade kan aldrig läsas igen eller återfås. Därför måste vi leva nu och inte i drömmar om framtiden.

Frida, 18 år