Insändare Replik till Hugo Sellings ledare ”Kuggad Körkortspolitik” från den 25/6.

När jag läste din ledarsida i Corren den 25 juni, undrade jag över om inte livet är värt mer? Du skriver om, att man skall minska kraven för att få ett körkort, att man kan åka till ett annat land – underförstått där det är enklare att ta körkort. Dessutom pekar du på möjligheten att gå till en ”svart trafikskola” för att det är billigare. Än en gång, är inte livet värt mer?

I Sverige har vi bra trafiksäkerhet. Många har bidragit till detta. Inte minst har alla duktiga trafiklärare, utbildningsledare och trafikinspektörer bidragit genom att både utbildning och prov genomförs med sikte på trafiksäkerhet. Man utgår ifrån att eleverna bland annat ska lära sig riskmedvetenhet, ett gott trafikuppträdande och hastighetsanpassning. Provet genomförs också på sådana ställen där det ofta sker svåra trafikolyckor och är enligt mitt tycke väl sammansatt för att eleven skall få leva länge och inte vare sig råka illa ut eller bidra till en olycka.

Mina råd för att minska kostnaderna för körkortet är att gå till en godkänd trafikskola, mängdträna hemma på det som övats och gå aldrig till en ”svart trafikskola” där utbildning är liktydligt med inbillning.

Lita på att trafikinspektören vid provet gör ett bra jobb! Ingen kommer att lura dig att göra fel. Ett godkänt körkortsprov gäller normalt hela livet. Så se kostnaderna som en livsinvestering!

Rolf Bengtsson

Före detta chef på Förarprov