Insändare Svar på "Vi har ansvar för våra utsläpp", 10/4.

Claes Brandén tycker det är märkligt att klimatoron inte avspeglar sig tydligare i väljaropinionen. Det kan bero på att MP har sina kärnväljare i unga storstadskvinnor. De som går till kvartersrestaurangen och äter vegetarisk, handlar lokalproducerad eko-mat i sin närbutik och kör elbil till shoppingcentrat. Där är det enkelt att vara ”klimatsmart” och fördöma de som använder bil med fossilt bränsle. Dessa unga som anser att bönder skall driva sina gårdar som i Astrids Lindgrens barnböcker. De som tror att vi kan använda häst och vagn, att vi har en busshållplats i varje vägkrök och en välsorterad lanthandel på cykelavstånd, precis som i vår barndom på 1950-talet.

När oerfarna unga blir politiskt aktiva så blir det tyvärr en massa onödigt dyr ”flum” till helt försumbar nytta för jordens klimat. Maria Wetterstrand har nog varit den enda av MPs språkrör som har kravlat sig över ”bottenträsket” i undersökningar som mäter väljarnas förtroende. Nej, väljarna är klokare än de politiker som slösar pengar på dyr och klimatineffektiv signalpolitik. Så för Sveriges landsbygds bästa önskar jag att MP inte klarar spärren till riksdagen.

Du gör själv en tankevurpa när du bortser från att kommunisterna i Kina ansvarar för ungefär 30 procent av jordens koldioxidutsläpp. De har fyrdubblats under de sista 25 åren och Kina är nu särklassigt värst att förstöra miljön. V har ju sina rötter i kommunismen. Varför är deras politiker så tysta när deras ”gamla kompisar” riskerar att ödelägga vår jord?

Så klimatarbetet måste inriktas mot globala miljööverenskommelser och teknisk utveckling där de gör allra mest nytta för jordens klimat. Jag vidhåller att allt vi gör inom Sveriges gränser har enbart symbolisk betydelse för jordens klimat.

Jag är ändå hoppfull ty både du och jag vet att naturen inte är förstörd av skogsdöd, försurning, ozonhål och allt elände som de skrev om för 30–50 år sedan. Om 30 år är det nog andra ”domedagsprofetior” än klimatet som står i fokus.

Hans Lindberg, 75 år

Med detta inlägg avslutas replikväxlingen.