Ordet fritt Det finns en myt att vin inte skulle vara lika farligt som sprit. Ekonomiska intressen som vinodlare, vinklubbar, sommelierer och vinexperter i olika medier tenderar att tona ner vinets roll som hot mot folkhälsan. Ändå är vinet den alkoholdryck som det dricks mest av idag.

En myt? Ja, bilen blir inte mindre farlig att köra om en viss promillehalt härrör från årgångsvin jämfört med svartsprit. Levern blir inte mindre ansträngd av att förbränna alkoholen i vinet jämfört med alkoholen i whisky. De cancerceller som riskerar att utvecklas av den carcinogena acetaldehyden, som bildas när kroppen bryter ned alkohol, struntar i om det är starköl eller Bordeauxvin som är ursprunget. Oavsett om cancercellen utvecklas i bröstet, tarmen eller munhålan.

Det är inte vackrare att köra av vägen med ett par glas Chablis i kroppen. Det är inte mer sofistikerat att bli oförskämd eller börja tafsa efter att ha druckit ur en flaska med etiketten Louis Huot. Myterna om vin är en del av alkoholnormen i vårt samhälle. En norm som förtjänar att ifrågasättas om vi ska klara finansieringen av sjukvården idag och i framtiden. Och ge oss ett tryggare samhälle.

Artikelbild

| Vin. Skadligt oavsett namn, påpekar skribenten.

Vi svenskar är sämst (23 procent) bland alla länder i EU att känna till att alkohol orsakar cancer.

Per-Åke Andersson

IOGT-NTO Östergötland