Aerobics-Anna. Kämpar för fysisk perfektion på ett sätt som skulle ge Gunde Svan komplex. Vräker i sig 17 noggrant uppvägda ärtor till lunch och tre kvarts ekologisk banan före dagens andra spinningpass. Delger käckt oönskade kosthållningsråd och skapar ringar av dåligt samvete för utebliven motion omkring sig.

Understimulerade Urban. En tyst, snäll och försynt medarbetare som blir ett med kontorstapeten 08–17, men transformeras varje firmafest. Då blir han dyngrak, högljudd och kladdig – och stöter på allt som uppvisar puls.

Bonnige Bo. Karriären, medlemskapet i golfklubben, de dyra Gant-tröjorna, name-droppingen och den tyska bilen snarare stärker bilden av det ursprung han skäms så mycket för. Han kan umgås med ”vanliga” kollegor i brist på bättre, men föredrar att hänga med de bullriga farbröderna och ta enkla poäng med sina kunskaper om jakt och fiske.

Lata Lisa. Lyckas glida undan allt ansträngande. Gör över huvud taget så lite som möjligt och kommer undan med det eftersom hon är söt. Och chefens dotter

Tantiga Tanja. Tanja känner sig trygg enbart med siffror och fylls av lättnad när spegelbilden börjat matcha den image hon odlat sedan lågstadiet för att inte sticka ut i mängden. Hon gör precis som mamma, som härmade mormor, som minsann aldrig gjorde sig till. Återfinns, men helst inte, i hörnet av fikarummet och aldrig på Viking Line.

Dramatiska Diana. Tar täten vid fikabordet och ser till att behålla den. Berättar med samma intensitet om varje drama kring allt från trasiga köksfläktar till senaste besöket i mataffären, med ett för kollegerna ångestframkallande ”Å vet ni vad som hände MIG igår!?” Vill du själv berätta något och lyckas klämma in en första mening – andas inte, för Guds skull. När du uppgivet går från bordet följer hon efter för att hinna berätta klart om äventyret kring sin sons tre år gamla fotvrickning.

Oförutsägbara Olga. Nyckfull är hennes mellannamn. Deklarerar åsikter som är lika tillförlitliga som en vindflöjel i storm. Nekar konstant till att hon tyckte tvärtom förra månaden vilket fått mer än en kollega att fundera på att börja spela in henne med dold mikrofon.

Glassiga Gunnel. I folkmun kallad ”Räkmackan”. Är alltid lismande och lyckas smita undan genom att låtsas att det hon sysslar med är att gör andra ”deeelaktiga”.

Åttiotalist-Åsa. Gunnels favorit. Springer på alla möten, fångar alla bollar och tar på sig alla uppdrag. Kraschar sex månader senare i väggen samtidigt som hon ojar sig över att hon alltid tvingas göra allt och att ingen annan bryr sig.

Krassliga Karin. Åsas hatobjekt. Ringer och väser med ömklig röst att hon blir hemma minst en vecka – igen! – för nu har hon minsann en snorkråka i varje näsborre.

Teflonhjärnan Terry. ”Va fan, var det i dag? Shit, det har jag glömt. Nej, säg inte att det var jag som skulle fixa det? Vadå möte nu? APT, eh, har det med pensionen att göra?" (APT = arbetsplatsträff)

Streber-Sune. ”Fast nu har vi bestämt, enligt det mötet, efter den paragrafen i den lagstiftningen att det ska vara så! Handlingsplanen säger att . . . policyn visar på . . .” Ständigt med en stor och välfylld pärm för att snabbt kunna vifta med rätt dokument.

Offerkoftan Orvar. Visst kan han jobba hela juli även detta år, trots att han har 414 sparade semesterdagar. Behöver inte ledigt någon klämdag eller i mellandagarna heller. Deltar inte i fredagsfikat utan nöjer sig med några mjuka Mariekex som han hittar i fikarummets ”fågelmatslåda”.

 

Läs mer: "Vem är du på jobbet?"