Min granne Johan och Yeye träffades på nätet och chattade intensivt. Vänskap uppstod, som i sin tur övergick i kärlek. Sedan blev det ett fasligt åkande till Manilla för Johan och nu är Yeye i Sverige på sex månaders besöksvisa.

Förhoppningen är ett permanent uppehållstillstånd. Då ska hon plugga svenska som en galning och sedan söka jobb som grafisk designer.

Vi grannar håller alla tummar för att det ska gå vägen. Det är så jäkla upplivande med lite filippinska influenser – och god filippinsk mat! – här ute i spenaten. Därtill har vi alla börjat prata den engelska som kärleksparet gemensamt skapat. Ett slags filippinoengelska med östgötsk satsmelodi. Inte så snyggt kanske, men rart.

Artikelbild

I Sverige har Yeye haft en så kallad bucketlist. En lista med grejer hon vill hinna med i Sverige. Det finns ju så mycket konstigt – och spännande – här. Norrsken, surströmming, Ikea, flygvapenmuseum, slott och ruiner . . .

När jag fick veta att ”äta surströmming” stod på hennes bucketlist tog jag med stort allvar på mig rollen som hennes privata surströmmingsmentor. På nätet hade hon sett filmer på hur människor spyr efter att i princip ha öppnat burken rakt under snoken och bara slevat i sig. Det bara triggade henne ännu mer.

Jäkla råskinn, säger jag.

Burken ska öppnas under vatten och fisken gärna rensas där också, åtminstone till nybörjare. Man ska närma sig den här delikatessen FÖRSIKTIGT.

Artikelbild

Gammeldags hårt tunnbröd, smör, potatis i skivor, hackade tomater, hackad rödlök, gräslök, gräddfil – och sedan ärtsmå bitar av fisk. Till en början alltså.

Surströmming har en alldeles egen, helt underbar, doft och smak som det tar lite tid att komma underfund med. Men när man väl gjort det växer sig kärleken starkare för var gång.

Både Yeye och Johan åt upp sina mackor. Efteråt gav Yeye ”igen” och berättade om udda maträtter i Filippinerna. Som balot. Ett kokt ägg med ett utvecklat ankfoster i. Det lär stärka knäna och fungera potenshöjande. Man köper det på Manillas marknader och häller en speciellt kryddad vinäger över embryot. Känns inte bråttom att testa.

När vi gick igenom Yeyes bucketlist insåg jag att hon glömt det viktigaste av allt: Det svenskaste av det svenska och vår egentliga nationaldag. Midsommar.

”Du MÅSTE fira midsommar!” utbrast jag till Yeye på engelska. Det är väldigt speciellt och när hon undrade varför så skulle jag svara: ”För att vi leker att vi är grodor och hoppar runt en lövad fruktbarhetssymbol”.

Men plötsligt stod det still i skallen. Övriga var inbegripna i samtal och jag hann inte konsultera dem.

Vad heter ”fruktbarhetssymbol” på engelska? Jag kom inte på det.

Vad heter ”fallossymbol” på engelska då? Jag kom inte på det heller.

Vad heter ”lövad”? Visste inte det heller, men bestämde att ”grön” går nästan lika bra.

Så det jag i all hast svarade på hennes fråga om varför midsommar är magiskt var: ”Because we pretend that we are frogs and jumps around an upside down green penis!”

Hennes blick var obetalbar. Ögonbrynen åkte nästan ända upp till hårfästet. Allt hon fick fram var ”oh, really?!”

På midsommarafton har jag lovat att lotsa henne i denna lövade penisdans.

Dagen efter åker hon till Manilla igen.

Jag tänker att det blir en bra minnesbild för henne att ha på näthinnan där uppe i luften, när hon på midsommardagen rör sig mellan sin nya världsdel och sin gamla.