Aldrig är behovet av korrekt information så stort som i krislägen. Aldrig har vår nyhetssajt Corren.se så många läsare som då.

Vi såg det i somras, i samband med sprängningen på Ådalagatan, och vi ser det nu under Coronakrisen.

Journalistik är en förtroendebransch och det är oerhört glädjande att se det förtroende som finns för Correns nyhetsrapportering i svåra tider.

Artikelbild

| "Trumps omsvängning på fyra dagar visar tydligt att när en utveckling dras till sin spets, när krisen blir akut, då måste all propaganda läggas åt sidan, då finns bara plats för fakta och faktabaserade åtgärder." skriver Christer Kustvik. Till höger Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.

Korrekt information, i vårt fall korrekta nyheter, är det vi jobbar med varje dag. Det är vårt DNA, vårt existensberättigande. 

I vardagen har propaganda och lögner sin tydliga plats, inte minst de senaste åren då den amerikanska presidenten tagit tätpositionen på det området. Under sina inledande 1 055 dagar vid ämbetet spred Donald Trump 15 413 felaktiga eller missledande påståenden, enligt Washington Posts granskning till och med 19 december.

Men när krisen kommer är det bara fakta och korrekthet som gäller.

Då funkar det inte att som Trump, likt Bagdad-Bob i Irak-kriget 2003, basunera ut hur underbart allt är som han gjorde på en presskonferens i Florida 7 mars:

– Vi har underbara möten och vi klarar oss väldigt bra, och vi har gjort ett fantastiskt jobb med hänsyn till det ämnet (coronaviruset). Jag är överhuvudtaget inte oroad. Alla som behöver testa sig får göra det. De är här, de har testutrustning och testerna är underbara.

Jo, det är sant, så sa västvärldens ledare för en vecka sedan.

Fyra dagar senare, i onsdags kväll amerikansk tid, talade Trump från Ovala rummet i Vita huset. Något amerikanska presidenter oftast brukar göra vid krig och terrorattentat.

Plötsligt var inte allt så underbart längre, plötsligt fanns inte utrymme för faktaresistens och propaganda längre.

Märkbart nedtonad, och säkert omruskad av sina smittskyddsexperter, sa Trump:

– Efter att ha konsulterat regeringens smittskyddsexperter har jag beslutat att ta flera stora, men nödvändiga åtgärder för att skydda alla amerikaners hälsa och välbefinnande. 

I det talet sa presidenten inget om att "testerna är underbara" eftersom det de senaste dagarna framkommit att USA har akut brist på testutrustning.

Trumps snabba omsvängning visar att när en utveckling dras till sin spets, när krisen blir akut, då måste all propaganda läggas åt sidan, då finns bara plats för fakta och faktabaserade åtgärder.

 

Det är också därför människor vänder sig till etablerade medier i kristider. 

När politiskt spel och pajkastning läggs åt sidan, när det bara är korrekt information som söks, då vänder sig en stor del av befolkningen till de etablerade riks- och lokalmedierna.

Människor vänder sig inte till oss bara för att ta del av vår rapportering, vi får också en stor mängd tips till oss. Så var det i somras, under de mest intensiva veckorna runt Ådalagatansprängningen, och så är det nu kring coronavirusets spridning.

Vi faktagranskar såklart alla tips, det gör vi 365 dagar om året, och den stora merparten av dem hamnar då i papperskorgen. Kristider skapar oro, det är väldigt naturligt, och oro är bra grund för felaktiga rykten att få spridning.

Det bästa vi alla kan göra, egentligen året runt men framför allt i kristider, är att stå stadigt och bara agera utifrån fakta.

 

I det hänseendet gör statsepidemiologen Anders Tegnell ett gott arbete mitt i en storm av åsikter från förståsigpåare. Det är hoppingivande med en sakkunnig som, med vetenskapliga fakta som bas, står så stadigt i stormen.

I gårdagens Aktuellt fick Vreta kloster-bon Tegnell flera gånger försvara det svenska beslutet att inte stänga skolorna, vilket han gjorde bra med vetenskapliga studier som främsta argument. Även Storbritannien håller skolorna öppna med hänvisning till samma studier.

– Detta är intressant, eftersom britterna är världsledande inom infektionsepidemiologi. De är väldigt duktiga och det visar att vi i Sverige tänker rätt, sa Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet i Solna, i en TT-intervju under fredagen.

 

Så till sist en fråga jag mötte i samband med sprängningen på Ådalagatan. Tjänar ni pengar på när det blir oroligt? undrade då någon. Mitt svar är samma idag, som det var då. Nej, vi har hittills hållit vår coronabevakning öppen för alla, så vi säljer inga prenumerationer på den. Men vi ser också att ju fler som läser Corren.se, desto fler lockas att bli prenumeranter.  

Så nej, vi kapitaliserar inte på coronasmittan, men ja, vi kapitaliserar på vår faktakontrollerade journalistik.

Det är vi stolta över.