Rasism kommer alltid att finnas. Vi ska aldrig tro något annat. Så länge människor finns kommer rasism att finnas.

Hat likaså. Hatande människor hörs mer nu för tiden, tack vare Facebook och andra forum, men som företeelse är de knappast nya.

Det avgörande, förr och nu, är hur vi som inte är rasister, vi som inte hatar, använder våra röster.

Som Martin Luther King skrev 1963 i sitt historiska brev från fängelset i Birmingham: ”Vår generation kommer att få sona inte enbart de onda människornas hatiska ord och handlingar, utan också de godas upprörande tystnad.”

Så lika nedstämd som jag blev av allt hat mot pojken i Åhléns reklamkampanj, som till slut fick pojkens föräldrar att vädja till företaget att ta bort annonsen, lika upprymd och hoppfull blir jag av den mobilisering för det goda samtalet som den fört med sig.

Mina Dennert, journalist från Göteborg, fick nog av allt hat på nätet och startade i våras Facebookgruppen #jagärhär. En grupp som uppmanar sina medlemmar att gå in i nätdiskussioner där hatet är utbrett och i god ton säga ifrån mot hat, rasism och sexism.

Efter stormen kring Åhlénslucian har tiotusentals medlemmar strömmat till #jagärhär och i torsdags passerade medlemsantalet 40 000. Medlemmar som i olika utsträckning, på uppmaning från ledare i gruppen, går in med god ton och saklig argumentation i diskussioner som fyllts med hat, rasism, sexism och personangrepp.

Jag älskar det. En smart och stark reaktion mot hatet.

Hatet kan aldrig tystas, det kan bara överröstas och där är #jagärhär väldigt effektfull.

Jag har följt några av gruppens aktioner i veckan, mot några facebookinlägg där hatet tagit över bland kommentarerna. När tusentals #jagärhär-medlemmar kommer in i diskussionen blir det som att en flodvåg med sakliga, varma, kommentarer sköljer över hatet. Hatet försvinner inte, det står fortfarande där, men det syns knappt i den enorma mängden #jagärhär-kommentarer.

Syftet för gruppen är, enligt Mina Dennert, inte att ändra på människors åsikter, syftet är att få människor att våga och orka säga sin egen.

Jag gillar när Dennert beskriver gruppen som en nattvandring, att gruppmedlemmarna rör sig på nätet, visar sig och stöttar där det behövs. Det är vackert och det är dessutom väldigt effektfullt när 40 000 människor gör det.

I en TT-intervju säger Dennert:

– Det är en demokratifråga egentligen. Alla röster måste få komma till tals. Så länge folk aktivt arbetar med att sprida saker som inte stämmer, och så länge de ska hata och tysta alla röster som står upp för alla människors lika rättigheter, så måste det också finnas en motreaktion.

Efter genomslaget den gångna veckan har #jagärhär angripits från extremhögern, bland annat med anklagelsen att hatstormen mot Åhlénslucian var en pr-kupp som varuhuskedjan iscensatt själv i samarbete med #jagärhär-gruppen.

Jag förstår att de som värnar de hatiska kommentarsfälten är oroliga, #jagärhär har tagit nätdebatten med storm och nu är det upp till oss läsare att värdera vem vi helst lyssnar på.

Som journalist och publicist värnar jag varje dag det goda samtalet, en debatt utan rasism, hat och personangrepp – därför hyllar jag #jagärhär.