Widars krönika En kväll i förra veckan besökte den tidigare jämställdhets- och integrationsministern Nyamko Sabuni Liberalernas årsmöte i Norrköping årsmöte. Jag var där.

Sabuni är en av de personer som nämns flitigt i spekulationerna om vem som ska efterträda Jan Björklund som partiledare för Liberalerna.

"Jag känner mig något mer som en möjlig kandidat nu än vad jag gjorde för en och en halv vecka sedan", svarade Nyamko Sabuni när hon fick frågor om hon var en kandidat eller inte.

Hon framhöll sina år som hållbarhetschef på teknikkonsultföretaget ÅF.

”Jag har en stark övertygelse om att lösningarna på klimatproblemen finns i smarta politiska ramverk som sporrar och utmanar industrin att minimera fossilanvändning och koldioxidutsläpp", sa Sabuni.

Hon beskrev sig som en "äldre, klokare och mognare kvinna" än vad hon var tidigare.

– Åren på ÅF har gjort mig bredare och kunnigare, sa Nyamko Sabuni.

Så är det säkert.

Hon är intresserad av att ta över efter Jan Björklund kort och gott. Huruvida hon verkligen blir en kandidat eller inte avgörs – precis som det ska vara – av vilka signaler och budskap som hon får inifrån sitt parti under den närmaste tiden.

Hon kommer själv från en socialistisk familj med rötterna i det afrikanska landet Burundi. När hon studerade de svenska partierna så var det liberalismen som låg henne närmast. ”Därför gick jag med i Folkpartiet 1996,” sa Nyamko Sabuni.

Mellan åren 2006 och 2013 var hon statsråd i Alliansregeringen. Hon var mycket tidigt ute och tog ställning mot det hedersförtryck som drabbade och drabbar tusentals flickor och kvinnor i Sverige. Efter valet 2010 då Sverigedemokraterna kom in i riksdagen upplevde hon att partiledarna blev "rädda."

”Nu blev det viktigare att vara mot SD än att vara för sin egen politik. Det blev rent ut sagt mobbning. Vilket är jättedumt. Jag tycker att vi liberaler ska vara lika tuffa mot mobbarna i politiken som mot de som mobbar i skolan”, sa Sabuni.

Hon vill samarbeta med de tre andra borgerliga partierna och det är så hon tror det kommer att bli på sikt.

”Men jag är så pass stark i mina liberala värderingar att jag inte bryter ihop om till exempel SD eller V röstar på våra förslag eller om vi som nu har förhandlat fram ett 73-punktsprogram med Socialdemokraterna,” sa Nyamko Sabuni och fick starka applåder.

Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren. widar@folkbladet.se