På torsdag är det dags igen för en idrottsshow regisserad av Vladimir Putin. Med OS i Sotji i färskt minne, där efterspelet avslöjade tidernas dopningsskandal, är det svårt att känna annat än avsmak för fotbolls-VM i Ryssland.

Att stora idrottsevenemang föregås av korruption och mutor är ingen nyhet.

Men aldrig har det varit så tydligt, aldrig har mångmiljonmutorna flödat så öppet, som när fotbolls-VM tilldelades Ryssland 2018 och Qatar 2022.

Artikelbild

| Dåvarande Fifapresidenten Sepp Blatter och Rysslands president i juli 2015, bara några månader innan Blatter efter korruptionsanklagelser tvingades bort från Fifa i en åtta år lång avstängning.

När dåvarande Fifa-bossen Sepp Blatter kom med beskedet 2 december 2010 började journalister och åklagare runt om i världen gräva i det som några år senare resulterade i Fifa-skandalen.

Idag ligger fakta på bordet, ordförande Blatter och ytterligare 13 av de 22 delegater som röstade fram Ryssland och Qatar har tvingats lämna Fifas exekutivkommitté, misstänkta för mutor allihop.

Världens fotbollsälskare får i sommar se VM avgöras i bland annat Kaliningrad, Nizjnij Novgorod, Samara, Saransk, Jekaterinburg och i president Putins semesterparadis, världens nya idrottsmetropol, Sotji.

Städer som knappast gjort sig kända i världen för sin fotboll.

Om fyra år blir det ännu märkligare, då avgörs VM på vintern, i november-december, eftersom sommarvädret i Qatar, med 35–40 graders värme, inte passar för fotboll.

Vi som var i Sotji i februari 2014, som i t-shirt följde vintertävlingarna i sommarvärmen vid Svarta havets strand, trodde nog där och då att det var ett svårslaget spektakel – men snart får vi alltså fotbolls-VM i Qatar.

När fåfänga, maktgalna presidenter lierar sig med giriga gas-, olje- och flygbolagsdirektörer och korrupta Fifa- och IOK-delegater är idrottsupplevelsen sekundär. I bästa fall.

Enligt uppgift satsar Ryssland motsvarande 100 miljarder kronor på fotbolls-VM och det statliga gasbolaget Gazprom lägger dessutom ytterligare 800 miljoner till Fifa som en av mästerskapens huvudsponsorer.

Så det är inte alldeles gratis för Putin att få sitta och mysa på hedersläktaren.

Om OS i Sotji slutade i fiasko, med tidernas största dopningsskandal och hela nationen avstängd från vinter-OS 2018, så gör Putin och Fifa nu allt för att detta mästerskap ska få ett bättre eftermäle.

Grigorij Rodtjenkov, visselblåsaren bakom dopningsskandalen i Sotji som tidigare var medicinskt ansvarig för rysk idrott, hävdar att han sitter på bevismaterial som avslöjar att ryska landslagsspelare i fotboll har varit dopade. Men när han erbjudit Fifa att få ta del av uppgifterna har han mötts med totalt tystnad.

Putin, Ryssland och Fifa har en sak gemensamt, de har inte råd med fler skandaler.

Angel Hernandez, mexikansk före detta diskuskastare som efter den aktiva tiden blivit kemist och försett många idrottsstjärnor med doping, ger en skrämmande bild av fotbollsvärlden i en färsk intervju med Expressen.

– Det finns otroligt mycket att vinna på att dopa sig som fotbollsspelare. Blir du snabbare, starkare och mer uthållig så blir du troligen också mer framgångsrik och tjänar mer pengar. Dessutom finns det inte särskilt mycket att förlora på det eftersom testerna idag är ett jävla skämt. Fifa gör inga seriösa tester. Det är ett system som är väldigt enkelt att lura.

Enligt Hernandez används två sorters doping inom fotbollen:

– Epo för att öka syreupptagningsförmågan och tillväxthormon för att bygga muskler. Det finns så många olika varianter av epo och flera av dem går inte ens att spåra i testerna. Tillväxthormon går att spåra i urin 24–72 timmar efter att du tagit det. Sen syns ingenting. Och jag lovar dig, det är ett otroligt missbruk av tillväxthormon inom fotbollen.

Även om Fifa ska testa samtliga spelare i VM, och proverna ska analyseras i Lausanne för att minska risken för fusk, så menar Angel Hernandes att de inte kommer att kunna avslöja epodoping.

På torsdag börjar fotbollsfesten med Ryssland mot Saudiarabien på nyrenoverade Luzjnikistadion i Moskva.

Tyvärr känner jag ingen feststämning än.