Det finns nog inget parti som får ta emot så många önskningar från så många olika medborgerliga håll som Sverigedemokraterna. Trots sin maktmarginalisering är SD centralt i så många människors samhällspolitiska varseblivning. Å ena sidan har vi alla varma partianhängare som hoppas och tror att SD snart ska vara landets största och regeringsbärande parti. Å andra sidan har vi alla varma partimotståndare som hoppas och tror att SD snart ska krympa ihop till en rasistisk sekt som ramlar ut ur riksdagen och ut ur folks medvetande. SD är kort sagt polariserande.

På SD:s landsdagar i Norrköping nyligen fick väl ingendera – eller kanske bådadera – av de polariserande falangerna särskilt mycket vatten på sina kvarnar. Dels fick ombuden se en kampanjfilm där partiledaren Jimmie Åkesson gick till storms mot massinvandringen och där han på ett Trumpinspirerat sätt gick till hårt angrepp på sossar, moderater och media. S, M och media buntades ihop till en halvljugande och helblundande enhet som försöker slå i folk att invandringskrisen är över och att det nu är dags att istället till exempel vända blicken mot kultur- och nöjeslivet där vita och helsvenska män begår sexövergrepp mot flickor och kvinnor.

Kampanjfilmens saftiga attack är inte av det slaget som i nästa andetag brukar följas av en stats- och regeringsbärande karriär. Men ombuden fick också till dels höra tal om behovet av att SD blir mer pragmatiskt, uppför sig bättre och siktar in sig på att uppfattas som en trovärdig och pålitlig samarbetspartner i politiken. (Ett behov som tydligt åskådliggjordes av ett ombud från Borlänge som gick upp i talarstolen och levererade rasistiskt dravel om vem som är människa och vem som inte är människa. Ett uttalande som i sin tur fick hela den svenska riksmediakåren att gå helt bananas på ett sätt som tydligt illustrerar hur media sväljer Åkessons agnade krok och naket visar att de befinner sig i det slags krig med SD som Åkesson just påstått i sin nya film.)

Och för att ta ett tredje dels så sa Jimmie Åkesson i sitt installationstal som omvald ordförande att SD kunde tänka sig att stödja S om inte M skötte sina invandringspolitiska kort på ett SD-vänligt sätt. I ett fjärde dels gjorde SD vad de kunde för att framstå som ett "Vårdens parti"; en trygg hamn för alla oroliga och köande patienter och – inte minst – för vårdens alla undersköterskor som traditionellt brukar rösta på S.

Min bedömning är att SD varken kommer att regera eller nämnvärt retardera under de närmaste åren. SD är ett retstickeparti som kommer att fortsätta reta och egga de politiska lustarna i politikens mer polariserade läger.

Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren. widar@folkbladet.se