Krönika Det sägs ibland att Eurovision är mer populär i Östeuropa. Men jag känner få i Ryssland som bryr sig om tävlingen. Det säger förstås något om mina vänner, men också en del om Ryssland tror jag. När jag frågade runt bland bekanta sa en:

”Har inte Eurovision redan varit?”

En annan, som var mer påläst, menade:

”Jag tycker inte att det är några bra sånger med, bara fånig pop. Och de senaste åren har tävlingen blivit så politiserad.”

I år är tävlingen mer politiserad än någonsin. 2014 annekterade Ryssland den ukrainska Krimhalvön. Ryssland stöder separatisterna i det blodiga krig som pågår i östra Ukraina.

Förra året vann Ukraina Eurovision och finalen går alltså i Kiev i år. Konflikten mellan de två länderna speglas i tävlingen. En skribent på den ryska webbportalen Colta travesterade Clausewitz och skrev att ”Eurovision är en fortsättning på kriget med andra medel”.

Flera ryska parlamentsledamöter har velat att Ryssland ska bojkotta evenemanget i år. Men till slut bestämde statliga ”Första kanalen” att den 28-åriga sångerskan Julia Samojlova ska representera Ryssland.

Strax efter att valet offentliggjorts upptäcktes att Samojlova uppträtt på Krim efter annekteringen. Den som besökt halvön utan Kievs tillstånd kan nekas inträde i Ukraina. En ukrainsk parlamentsledamot påminde snabbt om detta och den ukrainska säkerhetstjänsten utreder nu om den ryska sångerskan kommer släppas in i landet.

Vladimir Putins pressekreterare har sagt att valet av Samojlova inte är en provokation. Han har också sagt att tävlingen inte ska politiseras. Men bara det faktum att Putins pressekreterare kommenterar det ryska bidraget visar att tävlingen är politiserad. Pressekreterarna till presidenterna i till exempel Tyskland och Frankrike har inte åsikter om sina länders bidrag till Eurovision.

Julia Samojlova är rullstolsburen och det har kommenterats av många ryska liberala skribenter. En känd fotobloggare skrev på Twitter att valet av Samojlova var ”genialt”. Vad han – och flera andra – menade var att Kreml valt Samojlova för att det är svårt för Kiev att kritisera en rullstolsburen sångerska.

Ryssland är en usel plats att leva på för dem med funktionsnedsättning. Att på egen hand ta sig runt i Moskva i rullstol är så gott som omöjligt. Samtidigt gör de ryska liberala kommentatorerna sig skyldig till en reducering av Samojlova. De ser henne bara som funktionshindrad.

Eurovision är en resande cirkus där skandaler förmodligen alltid varit en del av underhållningen. Men om det en gång mest var artister som sa elakheter om varandra så har nu Ryssland och Ukraina-konflikten fört upp grälen till högsta nivå. Och motsättningen är kopplad till en högst verklig konflikt. Fler än 10 000 människor har dött i kriget i Ukraina.

Ändå får man hoppas att något gott kan komma av det här. ”Perspektiva”, en rysk organisation som jobbar med rättigheter för dem med funktionsnedsättning, menar att debatten kring Samojlova kan leda till något positivt. Bara att man i Ryssland nu pratar om funktionsnedsättningar är ett stort steg framåt enligt organisationen.

David Isaksson skriver krönikor från Moskva. Han är uppvuxen i Norrköping