Ardalan Shekarabi (S) har uppdraget som civilminister hos statsminister Stefan Löfven. Enligt uppgifter i Ekots Lördagsintervju (24/3) ska Shekarabi ägna alltmer av sin tid åt Sverigedemokraterna. Shekarabi visade det goda omdömet att inte försöka bortförklara att S gärna vill försöka få tillbaka väljare som tagit sitt pick och pack och flyttat in hos Jimmie Åkesson. Under intervjun med Ekot framkom tydligt att Shekarabis SD-intresse framför allt syftar till att så ökat tvivel mot SD hos "undersköterskor" och andra människor i LO-yrken.

Socialdemokraterna förefaller sedan snart ett år tillbaka – enligt SCB som mäter flöden av väljare mellan partier – ha stoppat den värsta blödningen till SD. Omsvängningen av invandringspolitiken och ett gradvis alltmer konservativt tilltal från socialdemokratin har i den meningen varit verkningsfull.

Ardalan Shekarabi gav ett i mina ögon trovärdigt intryck när han som svar på frågor i Lördagsintervjun pekade på den traditionellt restriktiva hållningen inom S i invandringsfrågan. Det fanns även rimlighet i hans försök till förklaringar av varför S under ett decennium tappade greppet om invandringens omfattning: Dels skapade åtta år i opposition ett främlingskap för regeringsallvaret. Dels drabbades partiet av stora skälvan när Sverigedemokraterna växte till sig raskt och resolut.

S hyrde in världsfrånvända rådgivare och började hojta om fascism och nazism så fort SD kom på tal. Alla partier inklusive S gjorde dessutom allt vad de kunde för att distansera sig från allt vad SD sa och gjorde. Värst var den kollektiva förnekelsen av att antalet invandrare/vad för slags invandrare som kom, hade stor betydelse för välfärden.

Det finns flera kvarstående och allvarliga problem. Men marken är definitivt mer fast under fötterna på S nu än för några år sedan. Ardalan Shekarabi borde dock ta ett steg till och utan krusiduller medge att den tidigare förnekelsen av problemen skapade ett läge där Jimmie Åkesson var ensam om att ha rätt i stora och tunga frågor om invandring. Då kan kanske S-väljare i SD-exil börja spetsa öronen?

Att skällas för fascist och nazist är faktiskt något helt annat än att beskrivas som en person som gick till ett parti som för stunden hade många rätt i sin beskrivning av invandringsproblemen. Där det förstnämnda stöter bort kan det sistnämnda förhållningssättet uppfattas som ”välkommen tillbaka.”

Widar Andersson är chefredaktör på Folkbladet och socialdemokratisk krönikör i Corren. widar@folkbladet.se