Krönika Almedalsveckan har dragit igång igen och precis som vanligt slår årets politikervecka nya rekord. Det som började med ett tal från ett lastbilsflak för ganska exakt 50 år sedan, har utvecklats till en veckolång firmafest för politiker, kommuner, myndigheter, intresseorganisationer och företag med över 4 200 officiella programpunkter. Och östgötakommunerna är precis som vanligt väl representerade i Visby. Men vad vinner östgötarna på det?

Linköping har tre år i rad varit den kommun som anordnat flest arrangemang i Almedalen, ett föga smickrande rekord för oss som kommer från staden. Förra året tillsammans med Norrköping och 2016 knep man förstaplatsen helt på egen hand. I år anordnar Linköping, Norrköping och Motala tillsammans med Region Östergötland 14 seminarier om allt från artificiell intelligens till näthandel och snoozande skolelever. På vilket sätt gynnar det östgötarna som får stå för notan? Förmodligen rätt lite.

Måhända står östgötakommunerna inte för det mest iögonfallande slöseriet i år. Det priset kammar nog kommunpamparna i Dalarna hem. De har chartrat ett eget flygplan som ska ta dem till ön för att slippa trängas på båt eller reguljärflyg. Notan på närmare 400 000 kronor skickar de till skattebetalarna.

Det är inte mycket bättre bland våra myndigheter. Migrationsverket håller i 20 evenemang om migration, ett på temat ”varför har vi så svårt att prata om migration?”. De själva verkar inte ha så svårt att prata om det och man frågar sig om de öppnat en tidning de senaste åren?

Exakt hur mycket politikerveckan kostar skattebetalarna är det ingen som vet, men det mesta talar för att årets upplaga blir den dyraste hittills. En rapport som Skattebetalarna tagit fram visar att notan i år lågt räknat landar på 100 miljoner kronor. Men vad får vi egentligen för pengarna?

Almedalen fyller en viktig funktion i den politiska debatten, och det är inte nödvändigtvis fel att kommuner och myndigheter åker dit. Men de måste bli bättre på att berätta vad det faktiskt kostar och vilken nytta medborgarna har av deras medverkan.

Men slöseri med skattebetalarnas pengar är tyvärr inte ett fenomen som är isolerat till Almedalsveckan. För ett par veckor sedan invigdes den gigantiska skylten vid Tekniska verkens anläggning vid E4:an. Det kommunala bolaget kallar själva skylten för Linköpings nya landmärke, men man frågar sig om inte Linköpingsborna haft större nytta om de 3,6 miljoner som den kostade hade använts till någonting annat.

Det är tyvärr allt för lätt att spendera någon annans pengar. Det är därför Skattebetalarnas förening sedan 2010 driver Slöseriombudsmannen, för att granska hur våra skattepengar används och uppmärksamma när skattebetalarnas pengar slösas bort. För som den gamle socialdemokratiske ministern Gustav Möller en gång sa: varje förslösad skattekrona är en stöld från folket.

Johan Gustafsson