Under gårdagskvällen kom till slut beskedet att han skulle släppas ut.

Modig ska ha klarat sig från kraschen med lindriga skador, förts till sjukhus och släppts ut under loppet av ett dygn.

"Därefter börjar konstigheterna", skriver juridikprofessor Mårten Schultz i sin blogg. Svensk ambassadpersonal nekades att få träffa Modig. Han förvägras med andra ord besök på ett sätt som motsvarar svensk kriminalvårds besöksrestriktioner vid fängslanden av misstänkta personer.

Schultz fortsätter: "Modig hålls nämligen fängslad. Det finns inget annat adekvat ord för det. I rapporteringen talas det orwellskt för ?förvar?. Men i realiteten är han fängslad." Detta trots att den kubanska kommunistregimen inte tillkännagivit att han skulle ha varit misstänkt för något brott.

Vad som ursprungen väckt oro för Modigs hälsa, utvidgades till att bli en fråga om säkerställande av hans personliga frihet. Det kubanska agerandet är oacceptabelt.

Senaste nyheterna om regimens provokationer i samband med den avlidna oppositionsledaren Oswaldo Payás begravning här om dagen - då civilklädd säkerhetspersonal godtyckligt förhindrade ett flertal människor från att gå in i kyrkan och fängslade flera av dem som protesterade - ger all anledning att följa händelseutvecklingen med största allvar.

Det är skrivande stund oklart med vilken motivering Modig hölls i "förvar". Glädjebeskedet, som kom i går kväll, att han tills slut blivit frigiven, skänker i alla fall svenska läsare lättnad.

Återstår att så vad som sker med de godtyckligt gripna besökarna vid Payás begravning, samt alla andra politiska fångar från den demokratiska oppositionen som sitter frihetsberövade med tveksamma motiv sedan tidigare.

Hela historien efter Payás tragiska bortgång påminner om vikten av att den fria världen går samman i påtryckningar och samfällt fördömer Kubas 53-åriga kommunistregim.