Nej, det var inte vidare snyggt. Ilskan som riktades mot vd:n Richard Bergfors från politiskt vänsterhåll var motiverad. "Det är valår och om oppositionen (S+V) vinner valet vill de höja både restaurangmomsen och arbetsgivaravgiften för unga. Det vore en fullständig katastrof för oss och branschen och det kommer få stora konsekvenser för vår tillväxt", hade Bergfors skrivit i ett brev som januari 2014 skickades till alla på lönelistan i hans företag, Max Hamburgerrestauranger AB.

En direkt olämplig påtryckning av arbetsgivaren. Måste man rösta blått för att få jobba på Max? Stefan Löfven var med rätta kritisk och förklarade: "Jag är övertygad om att hamburgerkedjan Max’ anställda är förmögna att själva avgöra vad som är viktigt för dem i valet".

Samtidigt fanns ett skärande missljud av hyckleri i dessa ord. "Huru kommer det till, att du ser grandet i din broders öga, men icke bliver varse bjälken i ditt eget öga?", som Bibelns klassiska formulering lyder. Bjälken i Löfvens fall var - och är - naturligtvis hans eget partis symbios med fackföreningsrörelsen LO, som ända sedan 1800-talet (!) indoktrinerar sina medlemmar till att vara lojala S-supportrar och använder deras pengar för att köpa sig politiskt inflytande. Ja, något annat är det svårt att beteckna hanteringen som.

Ett exempel är avdragsrätt för fackavgiften, som LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson fick förre Metall-ordföranden Löfven att villigt återställa igen när denne blev statsminister. Onekligen en triumf för ett organiserat särintresse, men inte så svårt. Thorwaldsson är även ordinarie ledamot i Socialdemokraternas mäktiga verkställande utskott och kan således vara med att forma regeringspolitiken. Den gyllene fördelen vill han förstås inte förlora om S hamnar i opposition.

30 miljoner kronor meddelar Thorwaldsson nu att LO ämnar satsa i en påtryckningskampanj för att Löfven ska vinna valet 2018. Målet är att en betryggande majoritet av LO-folket ska rösta "rätt". Bara 52 procent gjorde det förra valet. Och i SCB:s senaste mätning var andelen S-sympatisörer i LO:s led nere i 46,4 procent. Inte undra på att Thorwaldsson känner sig manad till inpiskning.

Och så länge han fyller Socialdemokraternas partikassa med mångmiljonbelopp kommer vi garanterat aldrig få höra Löfven säga: "Jag är övertygad om att LO:s medlemmar är förmögna att själva avgöra vad som är viktigt för dem i valet".