Innan han ska avtjäna sitt straff passade Demokraterna i kongressen på att bjuda in honom för att berätta om sitt arbete för Trump. Cohen är dömd för att ha ljugit för att skydda Trump i ett tidigare kongressförhör (och för skattefusk). Nu lovade han att berätta sanningen om presidenten.

Enligt Cohens nya version är Donald Trump rasist, lögnare och en bluff. Det verkar vara en rimlig sammanfattning av den amerikanska presidentens karaktär.

Kongressens republikaner var inte nöjda med att Cohen fått en chans att ge en ny bild av Trump. De menade att det var fräckt av Demokraterna att bjuda in en person som är dömd för att ha ljugit. Varför ska vi tro ett enda ord av det han säger nu, frågade en enig kör ur presidentens parti.

Det var ingen orimlig reaktion. Men med sina våldsamma attacker på Cohens person bortsåg Republikanerna från vad deras bild av honom berättade om Donald Trump. Cohen var i tio års tid Trumps advokat och vice VD i hans företag. Det var han som fick sköta om allting som var skumt med Trumps affärer.

När han till sist dömdes var det inte minst för att det var han som kort före presidentvalet betalade över en miljon kronor till en porrfilmstjärna för att hon inte skulle berätta om sin affär med Trump.

I det längsta har Trump förnekat hela denna historia, men nu kunde Cohen visa upp checkar från presidenten där denne betalade tillbaka de utlägg som Cohen gjort. Enligt Washington Post som hållit räkning på saken har Trump ljugit eller kommit med vilseledande påståenden 9014 gånger mellan sitt tillträde som president och den 3 mars i år.

Man kan undra varför drygt 40 procent av amerikanerna fortfarande håller på honom. En delförklaring är nog att många av hans väljare redan när de röstade på honom hade klart för sig att han inte var Guds bästa barn. Men de trodde att just för att han var som han var skulle han vara rätt person att röja upp i det träsk som han beskrev Washington som.

Tyvärr har det visat sig att han snarare bidragit till att göra träsket större och djupare med en rad av sina personval.

Och de som en gång röstade på honom trots alla avslöjanden om hans dåliga karaktär som gjordes under valrörelsen är ovilliga att erkänna att de hade fel. De gillar hans demagogiska stil och rycker på axlarna åt hans lögner. En del av Trumps framgång är att han suddat ut gränsen mellan sanning och lögn och skapat en luddig bild av verkligheten där var och en kan bestämma själv vad han vill tro på.

Nu slåss han för sin mur längs USA:s södra gräns och har utlyst ett undantagstillstånd för att kunna möblera om i statsbudgeten där kongressen vägrat honom pengar till muren.

Detta har blivit för mycket också för några i hans eget parti och senaten väntas godkänna det beslut som representanthuset fattat om att underkänna presidentens dekret.

Argumentet mot Trump är att den amerikanska författningen uttryckligen ger makten att bestämma över budgeten till kongressen.

Men Trump är Trump. Han väntas nu in lägga sitt veto mot det nya kongressbeslutet. Och då räcker inte majoriteten mot honom. Nästa steg blir att domstolarna får ta ställning till lagligheten i presidentens agerande.

Typiskt nog räknar han med att förlora i lägre instanser men sätter sin lit till högsta domstolen där han själv tillsatt två av domarna.