Jag är gammal hobby-ryttare, som numera sadlat av, men mitt intresse började när vi flyttade till landet mot löftet om att få en egen ponny. Med den hade jag, min syster och våra kompisar så mycket roligt. Under årens lopp har jag kunnat se vad hästen betyder i många olika sammanhang, alltifrån svensk ekonomi och sysselsättning till de allra mest rörande möten mellan människa och djur.

Ridsporten har en halv miljon utövare i Sverige och är den näst största ungdomsidrotten. Det är den största idrotten för personer med funktionsnedsättningar. Äntligen börjar en del kommuner fatta galoppen, och se även flickors idrottsutövande som lika viktigt som pojkarnas och därmed behovet av bra och trygga anläggningar.

I Östergötland finns ungefär 15 000 hästar, varav 1200 är ridskolehästar. Det finns forskning som visar att många kvinnor med ledande roller ofta tränat ledarskap i stallet, där man måste ha koll och uthållighet. Och alla som träffat en häst-tjej vet hur engagerade de är!

En som lyckats hela vägen med sitt idrottande och sedan mer än tjugo år är med i världseliten är Malin Baryard Johnsson, från Jonstorps gård utanför Norrköping. Det hon har betytt för ridsporten är svårt att slå. Alltsedan internationella ponnytävlingar till årets VM-silver bragd i laghoppning. Detta var Malins andra VM silver, det första 2002 och lägg därtill OS silvervinnande lag 2004.

Nu har Sverige kvalat till OS igen och denna enastående svit av svenska framgångar bygger på utpräglad laganda. Vi är ett litet land, men i hästsporten stora, och allra bäst tillsammans. Årets VM-tävlingar i Tryon, USA med 1000 deltagare var det fjärde största sporteventet 2018.

Via SVT var det fantastiskt roligt att få följa de olika grenarna med totalt 18 svenska ekipage, inom olika discipliner.

Detta är en av få sporter där kvinnor och män tävlar på lika villkor, både individuellt och i lag. Och där VM- debutanter kan överraska, svensken Fredrik Jönsson på hästen Cold Play red in på en åttondeplats individuellt. Tävlingarna bygger på flera dagars insatser, där både häst, ryttare och teamet måste få allt att stämma.

Tyska Simone Blum, endast 29 år gammal blev den första kvinnan någonsin att bli VM guldmedaljör. Och med Malins iskalla ritt på H&M Indiana så lyckades Sverige igen bli silvermedaljörer.

Finns det någon annan idrottsutövare i Östergötland som under så lång tid lyckats hålla sig på världsklassnivå? Som kan trollbinda publik och i Malins fall inspirera inte minst unga ryttare och ta fram fina unghästar till de stora mästerskapen?

Vi ska vara stolta över vad hon och hennes familj åstadkommer från Norrköping, långa resvägar från de stora internationella tävlingarna men som med talang, träning och tävlingsinstinkt slår de flesta. Malin har blivit för många en symbol för ridsporten med alla de tjejer likt mig, som under decennier kunnat följa hennes framgångar och lika mycket hårt arbete.

Grattis till VM silvret, härligt att det finns i vårt län!