I årets val var sjukvården den viktigaste frågan för väljarna. Näst den kom skolan och utbildningen, därefter visserligen jämställdhet mellan kvinnor och män, men på fjärde plats återfinns den sociala välfärden. Allt enligt SVT:s vallokalsundersökning.

Det låter som att Socialdemokraterna lyckades, med andra ord. Planen för valrörelsen var att gå ut starkt i frågor om lag och ordning och invandring under våren, för att positionera sig som partiet för alla som vill ha hårdare tag och triangulera Moderaterna och Sverigedemokraterna. Sedan var tanken att med vidlyftiga vallöften få sista delen av valrörelsen att handla om välfärden, partiets kärnfråga. Och ja, sett till Valu var det precis så. Välfärden hamnade i fokus. Socialdemokraterna, däremot, gjorde sitt sämsta val på 100 år.

28,4 procent av väljarna valde visserligen Socialdemokraterna, men så många väljare tycker bara de har bäst politik på två av de 13 områden Valu undersökte. Väljarna anser helt enkelt att Alliansen har en bättre politik än de rödgröna. Detta gäller både sjukvården, skola och utbildning. Kristdemokraterna och Liberalerna överpresterar skarpt sjukvårds- respektive skolfrågor. Ännu värre är det om man tittar på landstingen, som i princip bara sysslar med sjukvård.

Enligt en kartläggning från Dagens samhälle styrde S 16 av 21 landsting förra mandatperioden. Den här perioden ser det ut att bli 6 av 21. I Västernorrland ser de visserligen ut att kunna sitta kvar, men det är efter att ha tappat 12,7 procent. I ett av socialdemokratins starkare fästen och därtill Stefan Löfvens hembygd. På många ställen har renodlade sjukvårdspartier sparkat ut S, på andra ställen har andra partier med starkt fokus på välfärdsfrågorna, som Kristdemokraterna, gått framåt.

Det är inte så konstigt. Vårdköerna har fördubblats under den här mandatperioden, präglad av vad Stefan Löfven brukar kalla stora investeringar i välfärden. Nu är det runt 120 000 människor som står i vårdkö. Köerna innebär att folk inte får operation i tid. De dör i köerna.

Problemet är detta: Socialdemokraterna vet inte hur man bedriver välfärdspolitik längre. De började sin mandatperiod med att ge ansvaret för svensk sjukvård till Gabriel Wikström, en historiskt okvalificerad SSU-ordförande. När problemen hopade sig slängde man pengar över illa fungerande organisationer och gapade om de skattesänkningar som Alliansen genomfört (och som förstås gav ökade intäkter till statskassan).

Sedan ställde sig finans- och statsminister och skröt över de offentliga finanserna. Samtidigt tvingade kvinnor föda barn i bilen för att BB hade lagts ner. De fick lova Vänsterpartiet kostsamma men dåliga reformer, samtidigt som man blundade för strukturella problem.

Efter att Stefan Löfven hade sagt sig vilja ha sin folkomröstning om välfärden plockade Annie Lööf och Ebba Busch Thor upp handsken i sina Almedalstal. ”Att han bara vågar”, sa Lööf. ”Bring it on”, sa Ebba Busch Thor. Och hur gick det? Centern ökade med 2,5 procent och gjorde sitt bästa val på 30 år. Kristdemokraterna ökade med 1,75 procent och gjorde sitt bästa val på 12 år. Och Socialdemokraterna, som sagt, sitt sämsta någonsin.