I Gävle var det högriskmatch i Superettan häromveckan. 76 poliser, drönare och ett antal hästar var där för att bevaka matchen.

Polisen i Gävle fick kalla in hjälp från Hälsingland, Uppsala, Västmanland och Stockholm. Som tur var förlöpte det hela lugnt, vilket inte är så konstigt. Matchen spelades nämligen utan publik. De enda som såg den var de 76 poliserna.

Polismyndigheten bedömde alltså att de behövde 76 poliser och ett antal hästar för att bevaka en match som inte hade en enda åskådare.

Samma vecka meddelade polisen i Sundsvall att GIF Sundsvalls supportergrupp inte längre ska få använda så kallade overhead-flaggor, eller OH-flaggor, det vill säga stora tygstycken som täcker stora delar av läktaren. Detta för att de kan användas för att dölja personer som byter om för att inte kunna identifieras när de bränner bengaler.

Det finns bara en sak i svensk fotboll som håller världsklass: Supporterkulturen och tifot. Det är en kulturyttring som är levande på gräsrotsnivå, håller hög klass, involverar många människor, lockar åskådare och bidrar till bättre fotbollsmatcher.

Den som varit på fotboll i exempelvis England vet att många av deras arenor framstår som landstingskorridorer i jämförelse, trots att arenorna lockar 5-10 gånger fler åskådare, har spelare som verkligen tillhör världseliten och pengar som sprutar ur öronen på klubbarna. Supportrar är kärnan i svensk fotboll. Döda inte den kulturen.

Det är inte bara polisen som är de skyldiga här, det är supportrarna också. Lagen är tydlig: Pyroteknik är varken tillåtet att använda eller ens inneha på en idrottsanläggning utan tillstånd från polisen.

Alla som bränner bengaler bryter mot lagen. Bengaler är naturligtvis också farligt och det finns stora olycksrisker, men det har också hänt att begåvningsutmanade bengalbrännare med berått mod kastat bengaler mot andra. Det är inga leksaker.

Det har dessutom skett en del märkligt provocerande tilltag, som när IFK Göteborgs supportrar vid cupderbyt mot Gais sköt fyrverkerier strax efter halvlek. Det kom även knallskott.

Det ska heller inte stickas under stolen med att det finns en supporterklick som gillar att jävlas med polisen, som anser att läktarna tillhör dem och ingen annan. Där finns också en drös människor som gillar att slåss, helt enkelt. Men de har också en poäng i att supportrar drabbas extra hårt av lagen.

Exempelvis kan den som bryter mot lagen på en arena dömas till tillträdesförbud. Sådana möjligheter saknas för till exempel den som snattar i samma butik vecka efter veckan. Butiksägare får inte porta personer. Den som besöker ett sjukhus och hotar en läkare är välkommen dagen efter. Men inte fotbollssupportrar.

Den enda rimliga slutsatsen är att tillåta bengaler på arenorna. Polisen har all rätt i världen att uppröras och agera, eftersom supportrarna bryter mot lagen. Supportrarna är arga för att polisen försöker stoppa all läktarkultur på grund av några få rötägg.

Tillåts bengaler, kan det göras snygga och säkra tifon och vi får lugnare läktare. Det är den enda vägen ur den destruktiva spiralen.