Visst går det ingen större nöd på de flesta av oss. Folk har jobb, får rösta, här är rent och snyggt. Lite kallt kanske, men varma länder innebär ju ofta också att du måste betala mutor för att få bygglov. Så vad fan. Det är bra här.

Men det är ju bara det att svenskar ska vara så förbannat töntiga. Den där extra irriterande typen av elevrådsordförande, som inte bara blev vald (ingen annan ställde upp), utan som också är stolt och stroppar omkring med högt huvud och skryter, och tjallar på alla som försöker ha det minsta roligt.

Nu är det Finland som inte längre ska få ha kul. Landet har genomfört en tämligen blygsam liberalisering av sin alkoholpolitik, varpå Systembolaget svarat med en fyra sidor lång kommentar till EU-kommissionen om hur förödande detta är. Det är inte första gången Systembolaget lägger näsan i blöt och bryr sig om sådant de absolut inte har att göra med.

Och det är så fruktansvärt svenskt. Som en nitisk ordförande i bostadsrättsförening som knackar på en lägenhet med synpunkter på att en boende har lite tråkiga gardiner.

Det finns en självgod svensk attityd som gör sig gällande inte minst i kontakt med andra länder och kulturer, framför allt gällande petitesser och livsstilsfrågor. För guds skull, fransmännen äter ju croissant till frukost, det är ett tydligt tecken på degeneration. Råg i ryggen byggs genom råg i brödet och gott gry börjar i havregrynsgröten. Annars blir det bara svartvit film, otrohet och skruttiga Renaultbilar för hela slanten. Får finnen öl starkare än 3,5 procent i butik går Finland under.

Varför ska Systembolaget lägga sig i? Det går förstås att göra en krystad poäng av att gränshandeln i Haparanda påverkar den svenska folkhälsan negativt. Att den nya finska lagen är en komplicerad konspiration som kommer medföra skytteltrafik mellan Pajala och Rovaniemi och på sikt urholka den norrländska arbetsmoralen. Men det är inte därför Systembolaget sprungit till mamma EU-kommissionen med gråten i halsen.

Nej, det är av omsorg om Finland, säger Systembolaget. Någon borde kanske berättat för direktionen att det är lite drygt 200 år för sent för statliga svenska bolag att ha synpunkter på interna finska angelägenheter, men det brukar ju stå sisådär till med historiekunskaperna i Sverige. Dock får det ändå anses ovanligt att en utsänd från svenska staten är så pass reaktionär att den inte erkänner förlusten av den östra rikshalvan.

Det är inte utan att man undrar hur Systembolaget ser på alkohollagen i Tallinn, som förstås kallas Reval i de interna styrdokumenten. Eftersom Systembolaget arbetar med mångfalds- och hållbarhetsfrågor borde de också titta till lokalvalen i vår gamla koloni Saint-Barthélemy där det styrande partiet fick 73 procent av rösterna i senaste valet. Oroväckande!

Den svenska klåfingrigheten måste upphöra. Att sköta sig själv och skita i andra är ett utmärkt rättesnöre. Att andra länder har en mer liberal alkohollagstiftning än Sverige är för övrigt en utmärkt idé, någonstans måste även vi svenskar få andas. För i vårt eget land får vi det sannerligen inte, tack vare Prussiluskorna som väntar bakom varje hörn.

Den svenska snarstuckenheten borde inte gå på export. I stället borde Systembolaget be Finland om ursäkt och förbjudas från att opinionsbilda. Bror duktig skulle må bra av att hålla tyst.