Idag inleds Socialdemokraternas kongress i Örebro, och bara häromdagen släpptes partiets valanalys. Aftonbladets ledarsida valde rubriken ”Ett parti helt utan riktning”, medan Dagens Industri spekulerade i att S är på väg att bli det nya Folkpartiet (det är ingen komplimang).

Det mullrar i de socialdemokratiska leden. För inte särskilt länge sedan meddelande Kommunals ordförande Tobias Baudin att Kommunal kommer sluta med sitt direkta kontantstöd till Socialdemokraterna. Varje år har fackförbundet skickat tre miljoner kronor rakt in i S kassa, utan följdfrågor. Men nu är det slut med det.

Det är bra, för det är korrupt att intresseorganisationer skickar pengar till politiska på det sättet. Och även om 3 miljoner inte är några jättepengar för Socialdemokraterna är det ändå en viktig signal. Kommunals medlemmar accepterar inte längre att göda S partikassa, vilket kommer föra parterna längre ifrån varandra.

Hyresgästföreningen kallar till demonstration mot Socialdemokraterna och regeringen utanför kongressen. Det är en direkt reaktion på den politik som S gått med på för att kunna sitta i regeringsställning. Fackföreningen Pappers går ännu längre. Ordförande Matts Jutterström säger till SVT att Sverige inte har en socialdemokratisk regering. ”Jag höll på att gå i backen när jag hörde om det. Vad i jösse namn hade de gått med på? Det fanns ju inte en enda pluspost med Socialdemokratisk politik i det där!”, var hans reaktion på Januariöverenskommelsen.

Andra företrädare för Pappers tror att överenskommelsen blir ”förödande på sikt”, Målareförbundet ordförande Mikael Johansson säger att S-regeringen inte har några frikort och att Målareförbundet kommer bekämpa den. Stödet för S inom LO-kollektivet minskar också drastiskt. I den senaste mätningen låg det på endast 37,5 procent och stödet för Vänsterpartiet ökar snabbt.

Samtidigt som S genomför en högersväng i regeringsställning har LO bjudit in Vänsterpartiet på det första med förbundets ledning sedan 1917. Det är passande, för det ungefär så länge sedan som Socialdemokraterna gjorde ett så uselt val som detta.

Frågan är då hur partiet ska svara? I Dagens Industri säger Magdalena Andersson att Sverige går mot vårt värsta läge på 100 år. Detta efter att just Magdalena Andersson förvaltat en av de längsta högkonjunkturerna i Sverige. Hon flaggar för fyra mycket strama budgetar, där i princip inget utom det som står i Januariöverenskommelsen kommer kunna genomföras.

Hur var det nu Pappers ordförande kommenterade JÖK:en? Inte en enda pluspost för Socialdemokraterna.

De har vunnit regeringsmakten, men saknar helt politiska reformer att genomföra med den. Nu ska de balansera genom att baxa igenom Centern och Liberalernas politiska reformer, säga att det inte finns reformutrymme för något annat och säkerliga skrika hesa om populism och högerextremism med oklar adress.

Det är inte ett politiskt program som imponerar. Det vore nog på tiden att damma av August Palms gamla fråga: Vad vilja Socialdemokraterna?