Den franske författaren och filosofen Voltaire (1694-1778) har tillskrivits citatet: ”Jag ogillar vad du säger men jag är beredd att gå i döden för din rättighet att säga det”.

Nåja, jag skulle inte gå så långt som att dö för en människas rätt att röka, men jag kan kosta på mig att skriva några rader.

Rökning är cancerframkallande, skadlig för hjärta och blodkärl och allmänt hälsonedsättande. Ovanan drabbar dessutom även omgivningen. Fall av lungcancer hos yngre personer som aldrig har rökt uppdagas nu. En av orsakerna, tror läkarna, kan vara att de som barn blev utsatta för passiv rökning (Studio Ett 3/11).

Forskningen och kunskapen går framåt, vi vet mer om hur farlig rökningen är. Ändå blossar folk – och enligt Folkhälsomyndigheten är östgötarna värst (Corren 4/1).

I ett debattinlägg i Expressen (4/1) föreslår Apotekets tidigare vd Arne Björnberg ett förbud mot cigarettförsäljning, då rökning är ”den främsta enskilda källan till sjukdom och dödsfall, som går att förebygga”. Björnberg anser att ”istället för att göra små insatser som reklamförbud, rökförbud på krogar och allmänna platser, åldersgränser och andra halvmesyrer skulle Sverige kunna bli det första landet i Europa som genomför det som borde göras: förbjuda cigarettförsäljning redan 1 juli 2016”.

Sverige skulle kunna anses ha anledning att gå före, inte minst på grund av vår allmänt finansierade sjukvård. Rökarna behöver inte, mer än via tobaksskatten, bekosta sin vård mer än någon annan. Har vi lärt känna vår folkhälsominister Gabriel Wikström (S) rätt så räds han inte ett försäljningsförbud. Han har redan flaggat för rökförbud på uteserveringar, perronger och lekplatser. Varför inte gå hela vägen?

Ja, egentligen finns ingen anledning utom en: den enskildes rätt till sin kropp och sina handlingar. Folkhälsoministern och Folkhälsomyndigheten vill gärna skydda svenskarna från sig själva, men det är inte rätt. Människor måste få göra dumma val.

Man behöver inte sympatisera med dem men betraktar man sig som demokrat borde man vara beredd att kämpa för att de ska få fortsätta att göra dem.