Svenska Dagbladets ledarsida har polisanmälts av Sveriges Unga Muslimer (SUM). Exakt vilket brott tidningen och journalisten Ivar Arpi ska ha begått är oklart, men SUM anser att tidningen sprider ”islamofoba föreställningar om muslimer”.

Bakgrunden är att det under Almedalsveckan genomfördes ett seminarium om islamofobi och rasism, där Mehmet Kaplan, riksdagsledamot (MP), integrationsminister Erik Ullenhag (FP) och ordföranden för SUM Rashid Musa deltog. Diskussionen om islamofobi är viktig. Att muslimer utsätts för hot, fördomar och våld i Sverige är naturligtvis oacceptabelt. Främlingsfientliga ytterkantsrörelser blir allt mer aktiva, vilket ökar hotbilden.

Men på seminariet ville Ullenhag också ta upp frågan om islamistiskt våld, bland annat mot bakgrund av att minst 80 svenskar rest till Syrien för strida med jihadistiska grupper. Det slutade med att Kaplan jämförde de stridande i Syrien med de Finlandsfrivilliga, ett uttalande han sedan tagit aktivt avstånd ifrån. Musa, däremot, höll med och kallade de som åkte ner ”engagerade” och sa att de bara ”ville hjälpa till”.

Musa har tidigare försvarat de som åker till Somalia för att delta i al-Shababs strider och kallat dem ”hjältar” (SvD 1/6 2011). Vidare menar han det kan likställas med de svenska soldater som strider i Afghanistan. Oavsett vad man tycker om att Sverige för krig i andra länder, är det väsensskilt att slåss för och emot en totalitär form av islamism, i slutändan handlar det om rätt och fel.

Tycker Musa och SUM att vilka värderingar människor kämpar för är egalt är det ett långt mycket större problem än att Ivar Arpi har mage att påpeka det förkastliga i att stödja terrororganisationer som ISIS och al-Shabab. Att Musa anser sig anklagad för att stödja terrorism är i bästa fall tråkigt. I sämsta fall använder han och hans förbund det som en förevändning för att anmäla en tidning som länge rapporterat om svenska islamister som reser till krigshärdar för att slåss i jihad. Då är det ett oacceptabelt försök att tysta SvD.