En kapitalist, en arbetare och en asylsökande sitter vid ett bord med 20 bullar. Kapitalisten tar 19 bullar och ger arbetaren en och säger ”Akta dig, den där asylsökande kommer ta din bulle.”

Detta budskap spreds på sociala medier av komikern Henrik Schyffert och delades vidare av många. Personligen drabbades jag upprepade gånger av denna dumhet.

Kapitalism är ett politiskt system där människor har rätt att äga och starta företag. Kapitalister är människor som drar nytta av detta, genom att investera eller starta företag.

I Sverige har vi lärt oss sedan barnsben vad en kapitalist är. En man i kostym, som är girig och roffar åt sig. Säkert är det den bilden Schyffert vill förmedla, och reagerar emot.

I Linköping finns flera exempel på kapitalister som nyanserar bilden. Ingeborgs bageri drivs av Sema och hennes bror Ahmed. De har investerat pengar i sitt företag och kämpar för att få det att gå runt. De bakar bullar som Linköpingsborna kan äta.

Nu hotas de av konkurs eftersom fackförbundet Livs har stämt dem till domstol på en halv miljon kronor. Anklagelsen? De tvingades dra ned på grund av dålig ekonomi, och sade upp deras enda anställda. Facket är trots detta beredda att driva företaget i konkurs.

Ett annat exempel är mitt smultronställe Babettes Kafferi. Där har tre unga kvinnor slagit sina påsar ihop, och satsat sina pengar och liv i sitt företag. Där kan vi kulturälskande Linköpingsbor nu njuta av surdegsbakade bullar och härlig popmusik.

Bullarna kanske bakas av mjöl från det ekologiska blåklintsgårdarna på Östgötaslätten. Även där finns kapitalister som satsat för att göra något de tror på. Där har risker och lån tagits, för att göra något som bönderna tror på.

Pengar till det offentliga kommer från alla dessa kapitalister, som tar risker och investerar. De som lyckas genererar intäkter, som staten tar av. Det blir skatteintäkter som ger möjlighet till vård, skola och omsorg.

Bullarna och mjölet kostar, men pengarna går till något gott. Det går till anställda som får jobb på ett underbart fik. Bönder som får odla ekologiskt. Och förhoppningsvis till vinst för de kapitalister som satsat i verksamheten. De är värda sin vinst. Och de är värda respekt.

Sista gången Henrik Schyfferts text dök upp i min feed var den markerad som stötande. Det är rätt och riktigt, för visst är den stötande. Texten är ett hån mot alla de företagare som tar risker och sliter i sitt anletes svett. Den är ett hån mot det system som skapat den rikedom vi njuter av varje dag i Sverige.

För övrigt har jag inget emot giriga framgångsrika storföretagare. Framgångsrika företag genererar skatteintäkter. Girigbukar som vill glassa och dricker champagne gynnar champagnetillverkare och personal på lyxkrogar. Genom kapitalismen blir andras framgång din framgång. Om kapitalismen försvagas kan dock rofferi och orättvisor uppstå. Därför är det så viktigt att värna den.

I helgen hoppas jag att ni tar en bulle till kaffet. Skicka då en tacksam tanke till alla kapitalister, och till kapitalismen.