Under de senaste åren har jag ett par gånger skrivit om hur rysk penningtvätt, trollfabriker och upprustning utmanar svenska värderingar och säkerhet. Varje gång fylldes kommentatorsfälten av röster som anklagade mig för att sprida en helt ogrundad rysskräck.

Det tog mig emellertid inte lång tid att upptäcka att dessa gråterskor inte fanns på riktigt, utan var just ryska troll som med trevligt foto och svenskklingande namn bedrev propagandakrig.

Det gör de med betydande framgång. Aftonbladet har ofta blivit fällda för påhittade nyheter, och under senare år inte sällan agerat bas för rysk desinformation. I ett inslag av svensk naivitet rekryterades Aftonbladets ansvarige utgivare till posten som programdirektör vid SVT.

Av en händelse sprider SVT åtskilligt konstigt som speglar de ryska trollens narrativ, exempelvis att invasionen av Krim och nedskjutningen av malaysiska MH17 skulle ha utförts av andra än reguljära ryska militärer. Detta är ändå en västanfläkt.

Även den ryska penningtvätten genom Swedbank är bara toppen av ett isberg. Få journalister har ens börjat ställa frågan vad de tvättade pengar används till. Tro ni att pojkarna bosparar?

När jag började lägga ihop ett och ett framkom ett pussel som är så häpnadsväckande att det sannolikt skulle läggas åt sidan om jag försökte beskriva det i en tidningsartikel eller dokumentär.

Därför har jag valt formen av internationell thriller. Den har nu publicerats på engelska under titeln ”The Crash of 2024”. Jag tänker förstås inte spoila och avslöja hur det går.

Men jag kan berätta så pass mycket att alla pusselbitar i berättelsen är brott som planeras eller pågår men inte har avslöjats ännu, eller nyss har begåtts. Tillsammans med den aningslöst stapplande politiska reaktionen i många västländer, och en ständig blandning av låg moral och kortsiktighet i delar av finansbranschen, uppstår en häxkittel som för oss mycket nära avgrunden.

Eller så knuffas vi över kanten. På det sättet är thrillern inte enbart underhållning utan också en tankeställare för den som funderar på Sveriges framtid, eller för den del sin egen ekonomi.

Varför är då trollen så aktiva? Vad har Ryssland att vinna på att så split? Den som analyserar Rysslands agerande med det kalla krigets glasögon missar den springande punkten. De kriminella grupperingar kring Putin är inga hatiska ideologer. Tvärtom, de är moralbefriade livsnjutare utan särskilt agg mot väst. Men de gör en mycket rationell kalkyl. Den har två delar.

För det första måste de förhindra att västvärlden följer upp initiativ liknande Magnitsky-lagarna och kanske rentav börjar frysa eller konfiskera de stulna förmögenheterna. Därför sprider trollen split och stödde Donald Trump i amerikanska valet.

För det andra måste de behålla makten, annars blir de åtalade i Ryssland och fråntagna allt stulet. För det krävs aktiva troll på hemmaplan, repression och synliga framgångar mot sådana som kan beskrivas som yttre fiender.

Dessa två drivkrafter skapar en giftig dynamik. Var och en bör fundera på vad den kan få för konsekvenser för Sverige. Eller så kan man läsa boken.